Az iraki hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk azokat a beszámolókat, amelyek arról szólnak, hogy a szövetségi rendőrség egyenruháját viselő fegyveresek tárgyalás nélkül végeztek ki falusiakat a Moszultól délre fekvő visszafoglalt falvakban.

A szervezet kutatói több faluban is jártak a ninivei kormányzóság Moszultól délre és dél-nyugatra fekvő al-Shura és al-Qayyara nevű részein. Bizonyítékokat gyűjtöttek arra vonatkozóan, hogy akár hat embert is kivégezhettek október végén, akiket azzal gyanúsítottak hogy az Iszlám Állam támogatói.

„A szövetségi rendőrség egyenruháját viselő férfiak több alkalommal embereket végeztek ki. Elfogták, majd hidegvérrel megölték a helyieket. Néhány esetben megkínozták, utána pedig egyszerűen agyonlőtték őket.” - mondta Lynn Maalouf, az Amnesty International bejrúti regionális irodájának kutatásért felelős igazgatóhelyettese.

„A nemzetközi humanitárius jog tiltja és háborús bűncselekménynek számít a foglyok és más védekezésre képtelen emberek szándékos megölése. Nagyon fontos, hogy az iraki hatóságok vizsgálják ki ezeket az eseteket egy gyors, pártatlan és hatékony eljárás keretében, a felelősöket pedig állítsák bíróság elé. Ha nincsenek eszközök a jogsértések elleni hatékony fellépésre, akkor komoly esélye van, hogy rendszeresen hasonló bűncselekményeket fogunk majd látni az iraki falvakban a moszuli offenzíva ideje alatt.”

A gyilkosságokra az iraki erők és az Iszlám Állam közötti október 21-e összecsapás után került sor. Mivel a területet nagyjából minden korábban ott élő elhagyta, az iraki erők pedig legalább egy embert vesztettek azon a reggelen, úgy tűnik, hogy az irakiak azt feltételezték, hogy már csak az Iszlám Állam katonái maradtak a területen.”

A nyomozás mellett az Amnesty International arra is felszólítja az iraki hatóságokat, biztosítsák, a bűncselekmények szemtanúit nem éri bosszú vagy megfélemlítés.

Több iraki fegyveres erő, amely részt vesz az Iszlám Állam elleni harcokban - köztük katonai egységek, két helyi törzsi fegyveres csoport és a szövetségi és helyi rendőrök is - a gyanú szerint jelen voltak vagy áthaladtak azokon a falvakon, ahol a kínzások és statáriális kivégzések történtek. Néhány beszámoló szerint a Ninive felszabadításáért zajló hadművelet egy magas rangú vezetője is a környéken tartózkodott a kérdéses időben.

Az Amnesty International információi szerint október 21-én reggel nagyjából 10, főleg a Na’na’a és az al-Raseef nevű falvakból származó férfit és egy 16 éves fiút kínoztak meg miután azok megadták magukat egy a szövetségi rendőrök egyenruháját viselő kisebb fegyveres csoportnak Nus Tal közelében. A férfiak fehér ruhát lengettek és felhúzták a pólóikat, hogy láthatóvá tegyék, nem viselnek robbanóöveket és nem jelentek veszélyt.

Nem sokkal ezután megérkezett az erősítés, a férfiakat pedig gyalog egy kieső sivatagos területre kísérték, nagyjából 1 kilométerre al-Qayyarah város és al-Shura között. A rendőrségi egyenruhába öltözött fegyveresek kábelekkel és puskatussal verték a csoportot, ököllel ütötték és rugdosták őket, illetve a szakállukat rángatták. Egy férfi szakállát meg is gyújtották.

Az áldozatokat hasra kényszerítették, a széttárt lábaik közé lőttek, szidalmazták őket és azzal vádolták a csoportot, hogy az Iszlám Állam tagjai.

A Na'na'a faluból származó Ahmed Mahmoud Dakhilt és Rashid Ali Khalafot illetve a Tulul Nasser nevű faluból származó harmadik társukat elválasztották a csoporttól. Őket a fegyveresek különösen brutálisan bántalmazták mielőtt agyonlőtték őket. Az oszladozó holttestüket öt nappal később találták meg ugyanott. Rashid Ali Khalafot le is fejezték.

Egy az al-Raseef faluból származó másik férfit, Ahmed Husszeint utoljára október 21-én látták élve. Bilincsbe verték, elvezették a csoporttól, majd puskatussal és ököllel verték, illetve szidalmazták. Holttestét egy héttel később nem sokkal távolabb találták meg.

A visszavonuló Iszlám Állam harcosok több száz nőt, gyereket és idősebb férfit vittek magukkal Na'na'a és al-Raseef falvakból Hamam Alilba, hogy emberi pajzsként használják őket. A harcosok a mecsetek hangszóróin keresztül arra utasították október 19-én a helyieket, hogy hagyják el az otthonaikat. Azonban néhány fiatalabb helyi a félkész vagy elhagyatott házakban megbújva mégis ott maradt.

Husszein Dakhil is azok között volt, akik otthon maradtak. Miután a kormány fegyveresei két nappal később, október 21-én megérkeztek, holtan találták a férfit két golyó ütötte sebbel a mellkasán és az állán. A szemét bekötötték, ami arra utal, hogy kivégzése előtt őrizetbe is vették.

Ugyanezen a napon egy másik férfit, Bassar Hamadit is agyonlőtték miután a pólóját felhúzva (hogy megmutassa, nincs nála robbanószer) a szövetségi rendőrség egyenruháját viselő fegyveresek csoportja felé futott. Az Amnesty International információi szerint 50 méterről lőtték le, holttestét pedig egyszerűen otthagyták. Egy héttel később találták meg.

A kivégezett férfiak mindegyikét boncolás nélkül temették el.

„Haider al-Abadi miniszterelnök a moszuli offenzíva kezdetekor világossá tette, hogy nem fogják tolerálni az iraki fegyveresek és szövetségeseik által elkövetett jogsértéseket. Itt az idő, hogy kijelentésének megfelelően cselekedjen is.” - mondta Lynn Maalouf.

„Az iraki hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk a kínzásokról és statáriális kivégzésekről szóló megrázó beszámolókat. A nyomozás végéig fel kell függeszteniük a szolgálat alól mindenkit, aki háborús bűncselekmény vagy más súlyos jogsértés elkövetésével gyanúsítható.”

Háttér

Nem ez az első alkalom, hogy az Amnesty International az iraki szövetségi rendőrség egyenruháját viselő fegyveresek által elkövetett tárgyalás nélküli kivégzéseket dokumentál. 2016. május 27-én a Falludzsa és környéke visszafoglalásáért indított hadművelet során legalább 16, a jumaili törzsből származó férfit és fiút lőttek agyon Sijir közelében, miután azok megadták magukat a rendőrségi uniformist viselő fegyvereseknek.

A szövetségi rendőrség a belügyminisztérium alá tartozik, és részt vesz a felkelők elleni műveletekben.