A Cumhuriyet című újság 11 újságíróját és munkatársát vették őrizetbe Törökországban, a hétvégén pedig újabb 15 médiaszolgáltatót zártak be.

Az egyetlen megmaradt országos ellenzéki újság munkatársainak a letartóztatása egy újabb fejezet a török kormány kritikus hangok ellen indított totális leszámolásában. A többi médium hétvégi bezáratásával együtt ez a legújabb hulláma a puccskísérlet után boszorkányüldözésnek, amely az egykor virágzó és sokszínű török médiapiacot sivataggá varázsolta.”

Ez egy újabb égbekiáltó visszaélés a szükségállapot biztosította hatalommal, amelynek azonnal véget kell vetni. A több mint 130 előzetes letartóztatásban lévő újságírót azonnal szabadon kell engedni.”

A Cumhuriyet 13 újságírója ellen adtak ki letartóztatási parancsot, 11-et közülük tegnap reggel vettek őrizetbe. A török állami hírügynökség, az Anadolu Ajansi szerint köztül volt az újság főszerkesztője is.

15 médiaszolgáltatót zártak be szombat reggelre egy határozat értelmében. Ezek elsősorban délkelet-törökországi kurd hírügynökségek voltak, köztük az egyetlen kurd nyelvű országos újság.

A júliusi puccskísérlet óta több mint 160 médiumot zártak be, és több mint 130 újságírót tartanak előzetes letartóztatásban a török hatóságok.