Az ellenzéki fegyveres erők által október 28-án indított heves offenzíva válogatás nélkül éri a civilek laktat területeket Nyugat-Aleppóban. A civilek elleni támadásokat nem lehet a humanitárius válságot okozó könyörtelen ostrommal igazolni.

48 civil, köztük 17 gyerek halt a szír kormány által felügyelt Nyugat-Aleppóban mióta az offenzíva elkezdődött – állítja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A Kelet-Aleppót érő ostrom visszaverése nem ad felhatalmazást az ellenzéki fegyveres erőknek, hogy semmibe vegyék a nemzetközi humanitárius jog szabályait és a kormány által ellenőrzött civilek lakta területeket bombázzák válogatás nélkül – mondta Samah Hadid, az Amnesty International bejrúti regionális irodájának helyettes kampányigazgatója.

Az ellenzéki fegyveresek totálisan semmibe veszik a civilek életét. Videofelvételek mutatják, hogy olyan pontatlan fegyvereket használnak, mint az aknavető vagy a Katyusa rakéta. Ezeknek a használata a sűrűn lakott településrészek közelében a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértését jelentik. Az ellenzékieknek véget kell vetniük azoknak a támadásoknak, amelyek nem tesznek különbséget a katonai és civil célpontok között.”

A szíriai állami hírügynökség, a SANA szerint október 30-án állítólag „mérgező gáztámadás” történt al-Hamdaniyeh és al-Assad területein Nyugat-Aleppóban. A hírek szerint több tucatnyian sérültek meg.

A vegyi fegyverek nemzetközileg tiltottak, használatuk háborús bűncselekménynek minősül. Az ilyen fegyverek mérhetetlen szenvedést és egészségkárosodást okoznak. Bevetésük soha, semmilyen körülmények között nem igazolható. Függetlenül attól, hogy ki követte el a támadásokat, minden szemben álló félnek tartózkodnia kell a tiltott fegyverek használatától.” - mondta Samah Hamid.