Az Amnesty International által gyűjtött adatok és beszámolók alapján kijelenthető, hogy Görögország jogellenesen küldött vissza legalább nyolc szíriai menedékkérőt Törökországba anélkül, hogy megvizsgálták volna a menedékkérelmeiket vagy az eljárási szabályokat és garanciákat tiszteletben tartották volna.

A nyolc szírt, köztük 4 öt év alatti gyermeket egy Törökországból Olaszországba tartó bajba jutott csónakból mentették ki, majd vitték Milosz szigetére október 9-én. Mindannyian menedékkérelmet nyújtottak be, ennek ellenére október 20-án visszaküldték őket Törökországba. A menekültek elmondása szerint azt hazudták nekik, hogy Athénba viszik őket. Ehelyett az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) munkatársai Adanába repültek velük, ezzel pedig megsértették a nemzetközi és uniós jogszabályokat.

„A görög hatóságok és az EU rendszeresen igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az országba érkező szír menedékkérők kérelmeit a szabályoknak megfelelően elbírálják. A rendelkezésünkre álló bizonyítékok éppen az ellenkezőjét támasztják alá.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

„Elárulta őket a rendszer, amely nemcsak a nekik járó védelmet nem nyújtotta számukra, de még azt sem vizsgálta meg, hogy egyáltalán jogosultak-e rá.”

Az Amnesty International a nyolc fős csoport két tagjával beszélt, köztük azzal a férfival, akit feleségével és négy gyerekével küldtek vissza. A szervezet látta a benyújtott kérelmeket is. Jelenleg tovább vizsgálódunk, mert az információink szerint további két ember is rajta volt ugyanazon a járaton.

Egyikük ezt mondta: „Amikor megláttam a reptéren a török zászlót, minden álmom elszállt.” A másikuk csak ennyit mondott:” A szemünkbe hazudtak.”

Az Amnesty International birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy október 14-én és 15-én a Lerosz szigetén lévő befogadó és regisztrációs állomáson legalább nyolc szír állampolgár nyújtott be hivatalosan nemzetközi védelemre irányuló kérelmet a görög hatóságoknak. Kérelmeiket figyelmen kívül hagyták, és ezzel megsértették a görög és a nemzetközi szabályokat. Elmondásuk szerint nem vonták vissza a kérelmeket, és azt sem kérték, hogy küldjék vissza őket Törökországba.

A menekültek azt is elmondták, hogy bár többször kérték, a leroszi rendőrörsön nem fogadhattak látogatót, nem beszélhettek ügyvéddel vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársaival sem

“A görög hatóságok a Frontex segítségével szíriaiakat, köztük négy kisgyereket küldtek vissza Törökországba anélkül, hogy megvizsgálták volna a rájuk ott váró veszélyeket vagy tiszteletben tartották volna a menedékhez való alapvető emberi jogukat.” - mondta John Dalhuisen.

„Ez legjobb esetben is teljes inkompetenciáról árulkodik, vagy a hatóságok totális cinizmusáról, hogy az EU felől érkező egyre nagyobb nyomásnak eleget téve bármi áron eltávolítsák a szír menekülteket az országból. Azonnal ki kell vizsgálni az esetet, a menekülteknek lehetővé kell tenni, hogy visszatérjenek Görögországba, majd meg kell vizsgálni az áthelyezésük lehetőségét egy másik uniós tagországba.”

Háttér

A UNHCR is egyértelművé tette, hogy „komolyan aggódik” a hasonló jellegű ügyek miatt.

A görög hatóságoknak kötelességük mindenki esetében megvizsgálni, hogy a Törökországba történő visszaküldése milyen veszélyekkel járhat.

Minden menedékjoggal vagy visszaküldésekkel kapcsolatos eljárásban bírósági garanciáknak kell érvényesülniük, ideértve a jogi segítség lehetőségét és a határozatok megtámadhatóságát.

A 91 különböző állampolgárságú (szírek, afgánok, irakiakat stb.) embert Törökországból Olaszországba szállító bárka október 9-én jutott bajba. A mentőcsapat az embereket Milosz szigetére szállította.

Október 14-én a 91 embert innen Leroszra vitték, ahol a regisztrációjuk és azonosításuk történt. Szintén itt adták be a nemzetközi védelemre irányuló kérelmeiket.

Október 19-én a rendőrség 13 embert a táborból a helyi rendőrörse szállított, ahol azt mondták nekik, Athénba viszik őket.

A következő reggelen Kosz szigetre vitték őket. Kérésük ellenére nem kaptak enni, bár csecsemők és kisgyerekek is voltak a csoportban. Megismételték, hogy Athénba repülnek.

A menekültek nem tudták és nem is tájékoztatták őket, hogy Athén helyett a repülőjük a törökországi Adanában szállt le, ahol őrizetbe vették őket.

A görög hatóságok tagadták, hogy jogsértően jártak volna el, szerintük mindegyiküknek többször is lehetősége volt menedéket kérni. Azt is elmondták, hogy a csoportból hárman végül nem szálltak fel a repülőre, mert Kosz repülőterén menedékkérelmet nyújtottak be. Az eljárást állításuk szerint a görög ombudsman ellenőrzése mellett folytatták le.

Az Amnesty International levélben fordult aggályaival a görög hatóságokhoz, és a helyzet tisztázását kéri.