A dél-szudáni kormány csapatai idén júliusban a fővárosban, Dzsubában szándékosan gyilkoltak civileket, erőszakoltak meg nőket és lányokat és fosztogattak.

JELENTÉS

„A dél-szudáni kormány katonái a nuer etnikumhoz tartozó férfiakat öltek meg, nőket és lányokat erőszakoltak meg és fosztogattak.” - mondta Joanne Mariner, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó tanácsadója.

„A kormány támadásai újabb bizonyítékokkal támasztják alá, hogy haladéktalanul embargót kell bevezetni, hogy a fegyverek ne jussanak el Dél-Szudánba. Szükség van továbbá egy hatékony megfigyelő rendszer kiépítésére is. Az államoknak nem szabad profitálniuk a civilek megöléséből.”

A jelentést az Afrikai Unió (AU) Béke és Biztonság Tanácsának (AUPSC) október 28-30. közötti időszakra tervezett missziója előtt adta ki a szervezet.

Az Amnesty International felszólítja az Afrikai Unió Tanácsát, hogy látogatása során vizsgálja ki a júliusi jogsértéseket, és tegyen lépéseket egy független hibrid bíróság létrehozására, amely feltárhatja a jogsértéseket és eljárásokat indíthat.

Salva Kiir elnök (jobbra) és Riek Machar ellenzéki vezető (balra) egy óriásplakáton 2016. április 14-én, Dzsuba, Dél-Szudán

Fegyverrel a civilek ellen

A Nem hittük, hogy túléljük: gyilkosságok, nemi erőszak és fosztogatás Dzsubában című jelentés feltárja a kormányerők által elkövetett nemzetközi jogsértéseket és az ENSZ ezekre adott kiábrándító és elégtelen válaszát. Az Amnesty International a júliusi, augusztusi és szeptemberi helyszíni kutatásai során bizonyítékokat gyűjtött a civilek szándékos megölésére, a válogatás nélküli támadásokra, nemi erőszakokra és fosztogatásokra.

A hat éves Joy Kamisát a nagyanyja Gudelében (Dzsuba egyik része) álló házára egy helikopterről kilőtt rakéta ölt meg.

A két és fél éves Nyamuch a fejébe fúródott repesztől halt meg. Ő és testvérei egy, a civilek számára létrehozott és az ENSZ védelme alatt álló jebeli (Dzsuba egyik része) táborban sérült meg. A helyet valamilyen robbanószer találta el, éppen miközben Nyamuchék a központi ENSZ bázisra próbáltak meg átmenekülni. A testvérei megsérültek, de túlélték a támadást.

A 26 éves Biel Gat Kuoth a nagyapjánál volt, amikor egy szemtanú szerint „egy semmiből feltűnő golyó” eltalálta a jobb lábát és eltörte a sípcsontját. A sebe elfertőződött és pár nappal később meghalt.

Lili a gudelei házában halt meg, amikor egy tank szándékosan átment az épületen.

„Szégyenletes, hogy a dél-szudáni kormány szabadon vásárolhat fegyvereket annak ellenére, hogy azokkal rendszeresen nemzetközi jogsértéseket követ el. A nemzetközi közösségnek egy átfogó fegyverembargót kell elrendelnie, különben bűnrészessé válik a jogsértésekben.” - mondta Joanne Mariner.

Emberi pajzsok

A jelentés az ellenzéki erő, az Ellenzéki-Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA-IO) által elkövetett jogsértéseket is dokumentálja. Bemutatja, hogy az ellenzéki fegyveresek július 10-én és 11-én többször is az ENSZ által biztosított helyszínekre – legalább egy alkalommal tömegesen – léptek be.

Nem világos, hogy a katonák azért vonultak-e be ezekre a helyekre, hogy pajzsul használva a civileket elbújjanak a támadások elől – amely a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek minősülne –, de a szándékuktól függetlenül komoly veszélynek tették ki az idemenekült több ezer embert.

A Felszabadítási Mozgalom az egyik bázisát egy Jebellel szomszédos területen hozta létre, ezzel a támadások kereszttűzébe állítva a civileket.

A murle Mary és a dinka Ayor kéz a kézben a dzsubai belső menekültek számára létrehozott táborban, Dél-Szudán

Emberölés és nemi erőszak

A harcok július 8-án az elnöki palota közelében törtek ki a Salva Kiir elnökhöz hű csapatok és az első elnökhelyettes, Riek Machar szimpatizánsai között. Nem sokkal később a kormány csapatai etnikai hovatartozásuk illetve a feltételezett politikai szimpátiájuk alapján kezdték el az embereket támadni.

A 32 éves John Gatluak Manguet Nhial újságírót, akinek arcán a jellegzetes nuer hegek láthatóak, egy kormányzati fegyveres lőtt agyon a Terrain Hotelben tartott razzia során július 11-én, miközben társai a „Nuer”, Nuer” szavakat skandálták.

Egy 24 éves dinka származású nő, akinek nuer férje júliusban tűnt el, azt mesélte az Amnesty Internationalnek, hogy a kormány katonái az otthonukban törtek rájuk és letartóztatták a férjét illetve a sógorát. Amikor elmondta a katonáknak, hogy férje és sógora a kormánynak dolgoznak, a katonák azt válaszolták, hogy akkor is, ha a kormánynak alkalmazottai, csak nuerek, és „minden nuer lázadó.”

„Tönkrement az életem” - mondta az Amnesty Internationalnek. „Nélküle az életem értelmetlen.”

A katonák szándékosan kutatták fel a nuer nőket, hogy megerőszakolják őket, így alázva meg és büntetve a férjeiket és őket. Egy 35 éves nuer nőt három katona erőszakolt meg, akik azt mondták neki: „A férjed egy nuer férfi, az ellenségünk.” A ruhái csurom véresek voltak, amikor végre elengedték.

A katonák nem dinka nőket és lányokat is megerőszakoltak. Egy a kuku etnikumhoz tartozó elmesélte, hogy 14 és 17 éves lánytestvérét július 11-án a katonák a Munukiban (Dzsuba része) álló otthonukban erőszakolták meg. A fegyveresek – akik ki is fosztották a családot – azzal vádolták őket, hogy Machart támogatják.

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettesének látogatása Dél-Szudánban

Az ENSZ tétlensége

Az Amnesty International jelentése az ENSZ békefenntartóinak súlyos kudarcát is bemutatja. Az ENSZ intézkedései kiábrándítóak és elégtelenek voltak, nem védték meg a civileket a nemi erőszaktól és gyilkosságoktól.

Egy nuer nő, akit az ENSZ bázisa előtt erőszakolt meg öt katona, elmesélte, hogy a békefenntartók és a civil biztonságiak nem láthatták a támadást, de nem segítettek megmenekülnie a támadóitól. Az ENSZ csapatok nem avatkoztak közbe a bázisuktól pár kilométerre lévő Terrain Hotel megtámadásakor sem, ahol több nőt is csoportosan megerőszakoltak.

Amikor a civilek lakta helyszíneket érték támadások, az ENSZ békefenntartók kivonultak ezekről a helyszínekről, és magukra hagyták az embereket.

Az ENSZ csapatai veszélynek tették ki a civileket, akkor is, amikor cselekedtek, és akkor is, amikor tétlenek maradtak. Egy alkalommal az ENSZ rendfenntartói könnygázt lőttek a megrémült nuerekből álló tömegbe Jebelben.

„Az ENSZ erői csúnyán elbuktak a civilek védelmében, tétlenül nézték, hogy embereket ölnek és kínoznak meg.” - mondta Joanne Mariner.

A jelentés kritizálja a katonai bíróságokon a jogsértések ügyében felelősségre vont katonákkal szembeni eljárásokat is. A konklúzió az, hogy annyira nem működik az igazságszolgáltatás Dél-Szudánban, hogy egy független hibrid bíróságot kell felállítani, amelynek joghatósága kiterjed ezekre a bűncselekményre.

„A gyilkosságokat és tömeges nemi erőszakok elkövetőit nem szabad futni hagyni. A dél-szudáni kormány felelőssége, hogy egy azonnali, független és pártatlan eljárás keretében a jogsértéseket kivizsgálják, a gyanúsítottakat tisztességes, nem katonai eljárások során felelősségre vonják, és ne ítéljék őket halálra.”