Görögország 10 szíriai menekültet küldött vissza Törökországba anélkül, hogy megvizsgálta volna a menedékkérelmeiket. Ebből a felelőtlen lépésből is világosan látszik, hogy nem érdekli a görög hatóságokat a menekülő emberek biztonsága.

Az Amnesty International információi szerint a csoportban 6 felnőtt, köztük a négy, 1 és 6 év közötti gyerekükkel utazó szülők voltak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint nem vizsgálták meg a kérelmeiket, vagyis visszaküldésük jogellenesnek minősül.

„Ha valóban a kérelmek megvizsgálása nélkül küldték vissza őket Törökországba, akkor az egyértelműen jogellenes. Szégyenletes semmibe vétele Görögország nemzetközi kötelezettségeinek, és egyértelmű jelzése, hogy nem törődnek a csoport biztonságával.” - mondta Jorgosz Koszmopulosz, az Amnesty International migrációval foglalkozó európai kutatója.

„Az EU államok vezetői egyre nagyobb nyomásnak teszik ki Görögországot, hogy küldjön vissza embereket Törökországba, de a menedékkérelmek érdemi és egyéni megvizsgálásának követelményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

Háttér

A UNHCR szerint 91 ember érkezett október 14-én Mílosz szigetére. A csoportot átszállították a Leroszon található befogadó állomásra, ahol hivatalosan is jelezték, hogy menedéket kérnek Görögországban. A csoportban volt 10 szír, akiket Kosz-szigetére vittek, majd repülővel a törökországi Adanába szállítottak vissza anélkül, hogy megvizsgálták volna a kérelmeiket. A jogsértés gyanúja miatt a UNHCR a görög hatóságokhoz fordult.

Egy Lerosz szigetén dolgozó ügyvéd elmesélte, hogy október 19-én a helyi rendőrörsön információt kért a fogva tartásuk okáról, és kérte, találkozhasson velük. A rendőrök nem adtak semmilyen információt, nem engedélyezték a találkozót, csak annyit mondtak, hogy szóban parancsot kaptak a csoport Kosz szigetére történő átszállítására.

A görög rendőrség adatai szerint október 20-án 14 szír állampolgárt küldtek vissza az EU-Törökország alku alapján Koszról Adanába. A rendőrség szerint 10-en közülük nem adtak be menedékkérelmet, a maradék 4 pedig visszavonta.