Egyre több ország nyúl a halálbüntetéshez abból a hibás elgondolásból kiindulva, hogy az majd elrettentő fegyver lesz a terrorizmus elleni küzdelemben – áll az Amnesty International Halálbüntetés Elleni Küzdelem Világnapján megjelent összefoglalójában.

ÖSSZEFOGLALÓ

Legalább 20 ország ítélt halálra vagy végzett ki embereket terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt az elmúlt évben (Algéria, Kamerun, Csád, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, India, Irán, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szomália, Szudán, Tunézia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok). Bár sokszor a hasonló bűncselekmények kapcsán kiszabott halálos ítéleteket nagy titok övezi az egyes országokban, az Amnesty International adatai szerint egyre gyakoribb jelenségről van szó.

„A megnövekedett számú halálbüntetés – amelyet tévesen gondolnak megfelelő válasznak a terrorizmusra – a hatóságok egy alapvető félreértésének a következménye, ugyanis nincsen arra bizonyíték, hogy a halálbüntetés elrettentőbb hatású lenne, mint a más típusú büntetések. Nem az erő, hanem a gyengeség és hasznosság hozta létre.”- mondta James Lynch, az Amnesty International globális ügyekkel foglalkozó igazgató-helyettese.

„A lakosság elleni támadások borzalmas szenvedést okoznak az áldozatoknak és családjaiknak, és soha, semmilyen körülmények között nem igazolhatóak. A kormányoknak ki kell vizsgálniuk ezeket a támadásokat, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonniuk.”

„De az állam által elkövetett gyilkosságok nem szüntetik meg a kiváltó okokat. Helyette egyszerűen csak vegyítik az igazságtalanságot és a szenvedést, és további erőszakot szülnek, ahelyett, hogy igazságot szolgáltatnának az áldozatoknak.” „A halálbüntetés alkalmazása mindig az emberi jogok megsértése. A világ országainak több mint kétharmada már nem alkalmazza vagy a jogrendszeréből is kitörölte. Minden kormánynak így kellene tennie.”

Az Amnesty International kivétel nélkül minden esetben ellenzi a halálbüntetés kiszabását, tekintet nélkül a bűncselekmény körülményeire, a vádlott bűnösségére vagy ártatlanságára, illetve a kivégzés módjára. A halálbüntetés sérti az élethez való jogot, ahogy azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata meghatározza. Ez a létező legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetés.

Október 10-én az Amnesty International a globális halálbüntetést ellenzők táborával együtt emlékezik meg a Halálbüntetés Elleni Küzdelem Világnapjáról. Idén a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt kiszabott halálos ítéletekre összpontosítunk. Miközben a fegyveres és más erőszakos támadások nem új jelenségek, az elmúlt években rendszeresen fordulnak elő sok áldozatot követelő, gyakran egy konfliktus árnyékában vagy egy politikailag instabil országban történő támadások, amelyek a világon mindenhol éreztetik a hatásukat.

Halálbüntetés Elleni Világnap – néhány adat