Törökország kormánya bejelentette, hogy elhalasztják Juan E. Méndez, az ENSZ Kínzással Foglalkozó Különleges Megbízottjának az országba tervezett látogatását.

John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója így reagált:

“A látogatás elhalasztása mindenki számára komoly csalódás, aki aggódik az emberi jogok helyzetéért Törökországban. A meghiúsult puccskísérletet követően rengeteg meggyőző bizonyíték látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy embereket vernek és kínoznak meg hivatalos és nem hivatalos fogvatartási intézményekben. Sok beszámolót hallani a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságról és borzalmas körülményekről is szerte az országban.”

„Miközben üdvözlendő, hogy a török hatóságok elvben zéró toleranciát tanúsítanak a kínzásokkal szemben, ezeket egy transzparens vizsgálatnak is meg kell erősítenie. Bár a török kormány vállalta, hogy független nemzetközi megfigyelőket enged be minden olyan helyre, ahol embereket tartanak fogva, egyelőre csak egy – az Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésére alakult bizottsága (CPT) - számára engedélyezték a bejutást.

“A hatóságoknak kötelességük bíróság elé állítaniuk azokat, akik a puccskísérlet alatt elkövetett tárgyalás nélküli kivégzésekért és más jogsértésekért felelősek. De ezt csak tisztességes eljárások keretében, a kínzás tilalmának és az emberi jogok maximális érvényesítésével tehetik. Mivel Juan E. Méndez október végén távozik hivatalából, bízunk benne, hogy a látogatás új időpontjáról gyorsan megegyeznek az utódjával.

Az ENSZ különmegbízott látogatására október 10. és 14. között kerül volna sor. A különmegbízott szerint a török kormány azt javasolta, hogy novemberre vagy decemberre halasszák a vizsgálatot.