Egy évvel azután, hogy az EU vezetői megállapodtak az átmeneti áthelyezésekről, hogy ezzel osszák meg a menedékkérelmek elbírálásának terhét az országok között, több tízezer ember még mindig csapdába szorulva rettenetes körülmények között él Görögországban. Legújabb összefoglalónk a görögországi helyzetről.

• Egy év telt el azóta, hogy az országok vállalták 60 000 menedékkérő áthelyezését Görögországból. A vállalások kevesebb mint 6%-át teljesítették eddig az országok.

• Csatoltunk legújabb összefoglalónkat, amely egyéni eseteken, adatokon és fotókon keresztül mutatja be a menekültek, menedékkérők görögországi helyzetét

Egy évvel azután, hogy az EU vezetői megállapodtak az átmeneti áthelyezésekről, hogy ezzel osszák meg a menedékkérelmek elbírálásának terhét az országok között, több tízezer ember még mindig csapdába szorulva rettenetes körülmények között él Görögországban – áll az Amnesty International mai kiadott összefoglalójában.

Szertefoszlott reményeink című összefoglalónkban egyéni eseteket, adatokat és bizonyítékokat mutatunk be arról, hogy az európai kormányok politikai akaratának hiánya, hogyan kárhoztat különösen kiszolgáltatott embereket további nehézségekre és a teljes létbizonytalanságra. Az áthelyezésre vonatkozó vállalások 6%-át teljesítették eddig az országok.

„Ha így haladunk további 16 évre lesz szükség ahhoz, hogy a tavalyi vállalásokat teljesítsék az országok. Szégyenletes, hogy a kormányok képtelenek félretenni a politikai játszmáikat, és megoldani a humanitárius válságot azzal, hogy vállalják a relatíve kisszámú menedékkérelem elbírálását.” - mondta Monica Costa, az Amnesty International migrációval foglalkozó kampányosa.

„Az országoknak teljesíteniük kell a vállalásaikat és menedéket, reményt és méltóságot kell nyújtaniuk a menedékkérőknek. Növelniük kell az áthelyezésre rendelkezésre álló helyek számát, fel kell gyorsítaniuk az eljárásokat, humanitárius vízumokat és gyors hozzáférést kell biztosítaniuk a családegyesítési eljárásokhoz.”