Az egyre mélyülő világméretű menekültválságot kezelni kívánó ENSZ csúcstalálkozó szánalmas kudarca olyan elmulasztott lehetőség, mely a világ legkiszolgáltatottabb embereinek millióit érinti, hacsak a vezetők nem találnak alternatív megoldásokat arra, hogyan segítsenek nekik biztonságba jutni – állítja az Amnesty International a ma és holnap megrendezésre kerülő két menekülteket érintő csúcstalálkozó kapcsán.

Ma az ENSZ tagállamok egy hatástalan menekültügyi megállapodást készülnek elfogadni. Szeptember 20-án pedig Barack Obama amerikai elnök fordul a vezetőkhöz, hogy vállaljanak konkrét kötelezettségeket, amelyekkel véget vethetnek a menekültek szenvedéseinek világszerte – a felhívást mindeddig az országok makacsul figyelmen kívül hagyták.

"Az utóbbi 70 év legsúlyosabb menekültválságával kapcsolatban a világ vezetői megdöbbentően semmibe veszik a fegyveres konfliktusok és üldöztetések elől menekülő emberek jogait." – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

"Már tudjuk, hogy az ENSZ csúcstalálkozó szánalmas kudarcra van ítélve, és sajnos az is valószínűtlen, hogy az Obama találkozó rendezni fogja a helyzetet."

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábban egy, a menekültekkel kapcsolatos Globális Szerződést javasolt, amely arra kérné a kormányokat, hogy évente fogadják be a világ menekültjeinek 10%-át.

A tagállamok azonban megfosztották az ENSZ javaslatokat a lényeges elemeiktől, elérték, hogy semmi se kötelezze őket arra, hogy meghatározott számú embert be kelljen fogadniuk.

A menekültekkel kapcsolatos Globális Szerződést 2018 előtt nem fogják elfogadni. Ehelyett az államok kiadják a "New York-i Nyilatkozatot" jelképes kötelezettségekkel, konkrét felelősségvállalások nélkül.

"Két évet vártunk erre a csúcstalálkozóra. A világ vezetőinek világos és tényleges lépéseket kellene bejelenteniük a menekültválság befejezése érdekében. Az ENSZ kezdetben javasolt egy ambiciózus tervet, de az Európai Unió, Oroszország és Kína is azok között voltak, akik feláldozták a menekültek jogait a nemzeti önérdekért és elmulasztottak egy hatalmas lehetőséget, hogy támogassák a válság globális megoldását." – mondta Salil Shetty.

"A felelősségvállalás helyett a világ vezetői inkább megfutamodnak. Az ENSZ csúcstalálkozót szabotálták azok az államok, amelyek önérdekből cselekszenek, miközben menekültek millióit hagyják borzalmas helyzetben szerte a világon a szakadék szélén."

"A kormányoknak azonban nem szabad abban a hitben élniük, hogy ezzel megszabadulnak a felelősségüktől. Az ENSZ tagállamoknak erkölcsi és jogi kötelessége is, hogy befogadják a menekülteket.”

A felvizezett ENSZ dokumentum elfogadása utáni napon, szeptember 20-án, kedden Obama elnök lesz a házigazdája New Yorkban a Vezetők Csúcstalálkozójának, amelynek célja, hogy a tagállamok konkrét kötelezettségeket rögzítsenek annak érdekében, hogy biztonságos és legális migrációs csatornákat biztosítsanak a menekülteknek – ezt a legtöbbjük eddig nem tette meg. Obama elnök arra is felszólítja a vezetőket, hogy adományozzanak pénzt a menekültek támogatására.

Az Amnesty International felszólítja a kormányokat, különösen a gazdagabb országokat, hogy sürgősen vállaljanak kötelezettséget arra, hogy jelentősen több menekültet telepítenek át, és törvényes úton kínáljanak nekik biztonságot, akár az Obama vezette vezetői csúcson, akár a következő hetekben.

"Az Obama-csúcsnak újra fel kell élénkítenie az erőfeszítéseket a menekültválság megoldására úgy, hogy legalább néhány kormány határozott kötelezettségeket vállal a menekültek megsegítésére" – mondta Salil Shetty.

"Iszonyú szükségünk van arra, hogy az országok egy központi csoportjának vezetői gyorsan és határozottan bebizonyítsák, készek felelősséget vállalni és azonnali segítséget nyújtani azzal, hogy befogadnak néhányat a leginkább rászoruló menekültek közül, a többieknek pedig humanitárius, munkavállalói és tanulói vízumot nyújtanak. Minél több ország lép, annál inkább megvalósítható az eredmény."

"Hosszabb távon a felelősséget szervezettebben kell megosztani: az országok által elfogadott objektív kritériumokkal, befogadóképességük alapján kell meghatározni, hogy milyen arányban kell befogadniuk a menekülteket."

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint ma 21 millió menekült van a világon, közülük csak 14% él a világ leggazdagabb részein.

Etiópia, Kenya, Jordánia, Libanon, Pakisztán és Törökország együtt a világ menekültjeinek harmadát fogadja be, míg a világ gazdaságának csak 1,6%-t adják. Jelenleg évente csak kb. 100 000 menekültet telepítenek át; 90%-ukat mindössze 5 országban (USA, Kanada, Ausztrália, Norvégia és az Egyesült Királyság) fogadják be.

Az Amnesty International régóta lobbizik világszerte a kormányoknál, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget a menekültek jogainak biztosítása érdekében, a héten pedig egy új globális kampányt indít "I Welcome" címmel, amely felszólítja a kormányokat a menekültek befogadására.

"A világ vezetői teljes kudarcot vallottak abban, hogy elfogadjanak egy tervet arról, hogyan védjék meg a világ 21 millió menekültjét – a leginkább kiszolgáltatott emberek egy csoportját. Ám ahol a vezetők elbuknak, ott a jó lelkiismeretű emberek cselekszenek. A változás három rövid szóval kezdődik: "Én befogadom a menekülteket"-mondta Salil Shetty.