Az Amnesty International Magyarország egy hónappal az október 2-i országos népszavazás előtt egy infókampányt indít #tudjmegtöbbet címmel, amelynek célja, hogy a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék az népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat.

A #tudjmegtöbbet kampány célja, hogy objektív és pontos képet mutassunk a kormány idegenellenes kampányával szemben azok számára, akik valóban érteni szeretnék, hogy miről is szól a népszavazás.

A kampány részeként minden héten egy új blogcikkel jelentkezünk, amely igyekszik eloszlatni a témával kapcsolatos tévhiteket, válaszol a menekültekkel és menedékkérőkkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre, és azt is körüljárja, hogy valójában miről is szól a népszavazás. Sorozatunk első része ma jelent meg a blogunkon.

Az előttünk álló egy hónapban minden hétre különböző eseményekkel (filmvetítés, beszélgetések és emberi jogi órákkal) készülünk. Az eseményekről részletesen a honlapunkon és a Facebook oldalunkon számolunk majd be #tudjmegtöbbet hashtaggel ellátva. Az embereknek arra is lehetőségük lesz, hogy egy live chat keretében élőben tegyék fel a kérdéseiket nekünk a népszavazással és menekülő emberekkel kapcsolatban.

Szeptember 15-én lesz egy éve, hogy a magyar kormány lezárta Szerbiával közös határát illetve egy sor jogszabály-módosításnak köszönhetően fizikailag és jogilag is kizárta a nemzetközi védelemre szoruló embereket Magyarországról. Az évfordulóra egy látványos utcai akcióval és egy köztéri installációval készülünk, amelyről hamarosan még több részlettel jelentkezünk.

Idén az ARC kiállításon egy Élet határok nélkül című, Magyarország és a védelemre szoruló emberek kapcsolatát ábrázoló óriásplakáttal leszünk ott. A plakátunk szeptember 9-től lesz látható a budapesti Ötvenhatosok terén az 56-os emlékmű előtt.

Szeptember 27-én mutatjuk be legújabb jelentésünket egy sajtótájékoztató keretében, amely a menekültek, menedékkérők helyzetét vizsgálja Szerbiában, Magyarországon és Ausztriában. Egy évvel a fizikai és jogi határzár után arra voltunk kíváncsiak, hogyan változott meg a nyugat-balkáni útvonal, milyen sors vár az emberekre a tranzitzónákban, a magyar és osztrák befogadó állomásokon és menekültügyi őrzött befogadó központokban.

Ha további kérdése lenne az eseményekkel kapcsolatban vagy szívesen részt venne valamelyik eseményen, kérjük írjon a kampany@amnesty.hu címre.