Ha a bíróság nem helyezi hatályon kívül a burkini-tilalmat, elveszteget egy lehetőséget, hogy véget vessen a nők véleménynyilvánítási és vallásszabadsága ellen intézett támadásnak illetve az őket érő diszkriminációnak. Jelenleg Franciaország legmagasabb szintű közigazgatási bíróságán múlik,hogy mi lesz a jogsértő tilalom sorsa.

„Ez egy lehetőség a francia igazságszolgáltatási rendszer számára, hogy véget vessen ennek a diszkriminatív rendeleteknek, amelyek alapja az intolerancia, és csak további előítéleteket szülnek.” - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

„A francia hatóságoknak el kell felejteniük, hogy a tilalom bármennyire is a nők jogainak védelmét szolgálja. Inkább egy, az emberek életébe beavatkozó és őket hátrányosan megkülönböztető lépésről van szó, amely korlátozza a nők választási lehetőségeit, sérti a jogaikat és további jogsértésekhez vezet.”

Az elmúlt hetekben több francia önkormányzat fogadott el olyan helyi rendeleteket, amelyek a strandon hordható ruhadarabokat szabályozzák. Néhány ezek közül a rendeletek közül megtévesztően a higiénés előírásokra illetve a közbiztonságra, mások pedig a nők jogaira hivatkoztak. Azonban az elfogadásuk egyértelműen egy amúgy is stigmatizált kisebbséggel szembeni előítéleteken alapult.

“Ezek a tilalmak nem javítanak a közbiztonságon, csak emberek nyilvános megalázására jók. Nemcsak a tilalmak diszkriminatívak, de ahogyan láttuk is, a szabályok betartatása jogsértésekhez, muszlim nők és lányok megalázásához vezet.” - mondta John Dalhuisen.

“Ha a francia hatóságok tényleg olyan elkötelezettek a véleménynyilvánítás szabadsága és a női jogok mellett, akkor ezeket a jogsértő tilalmakat azonnal és feltétel nélkül el kell törölniük.”

Háttér

A francia Államtanács előtt van egy fellebbezés, amit egy alsóbb fokú bíróság olyan döntése ellen nyújtottak be, amely fenntartotta Villeneuve-Loubet városának a teljes testet eltakaró fürdőruha használatát tiltó rendeletét. A döntés precedenst teremt majd minden önkormányzat számára az országban.

Sok helyi rendeletet tiltja olyan fürdőruha viselését, amely ellentétes a higiénés előírásokkal és a „laicité” elvvel (a francia állam és az egyházak viszonya). Néhány rendeletben az is szerepel, hogy a jelenlegi terrorfenyegetettség miatt olyan speciális fürdőruha viselése, amelyből egyértelműen kikövetkeztethető az illető vallása, veszélyt jelenthet a közbiztonságra.

A burkini-tilalom csak a legutóbbi a kulturális-vallási ruhák viselését korlátozó szabályoknak Franciaországban. 2004-ben egy törvény betiltotta a látható vallásos szimbólumok viselését állami iskolákban. 2011-ben betiltották az arcot eltakaró viseletet közterületen. Ezek a törvények közvetetten hátrányosan megkülönböztetik a muszlim nőket.