Ronald dela Rosa Fülöp-szigeteki rendőrfőnök szerint 2016 július 1. óta legkevesebb 1067 embert öltek meg ismeretlen tettesek, ezenfelül pedig több mint 712 gyilkosságot követtek el rendőrök. Világosan látszik, hogy a hatóságok semmibe veszik az élet védelmére vonatkozó kötelezettségeiket.

A gyilkosságok még jobban aláássák a már amúgy is meggyengült jogállamiság elvét. Az államnak kötelessége megvédenie az embereket az erőszak minden formájától – köztük az emberölésektől –, azonnali, független és pártatlan nyomozásokat indítani és az elkövetőket bíróság elé állítani.

A magas rangú tisztviselők és rendőrök közelmúltbeli nyilatkozatai még jobban veszélyeztetik az élethez való alapvető emberi jog érvényesülését. Egy augusztus 22-i szenátusi vizsgálat során dela Rosa rendőrfőnök elmondta, hogy 712 ember halt meg kábítószerrel kapcsolatos rendőrségi akciók során, és további 1067 embert gyilkoltak meg ismeretlen önbíráskodók július 1. óta, vagyis Duterte elnök hatalomra lépésé óta.

Meghallgatása során azt is elmondta, hogy legalább 1067 olyan emberölés ügyében nyomoznak, amit a gyanú szerint kábítószerrel kereskedő bűnszervezetekhez tartozó különböző csoportok követtek el. A rendőrfőnök ígéretet tett arra, hogy a rendőrség által elkövetett gyilkosságokat kivizsgálják. Az Amnesty International arra szólítja fel a Fülöp-szigeteki hatóságokat, hogy hozzanak létre egy a rendőrségtől teljes mértékben független panasztestületet.

A nyilvánosság előtt működő testülethez lehetne panaszokkal és más jogsértések ügyében fordulni, és ez a szervezet biztosítaná a szükséges védelmet a panaszosoknak, áldozatoknak és szemtanúknak is.

A hatóságoknak biztosítaniuk kell a szerhasználók élethez és egészséghez való jogát, illetve a hozzáférésüket az egészségügyi ellátásokhoz, információkhoz. Ahelyett, hogy a kábítószerfüggők ellen uszítanak, inkább biztosítsák a hozzáférésüket az egészségügyi ellátáshoz. Ez egy közegészségügyi kérdés. Hatályon kívül kell helyezni vagy módosítani kell azokat a törvényeket, előírásokat, amelyek megakadályozzák, hogy a szerhasználók hozzáférjenek az alapvető egészségügyi ellátásokhoz.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint a megtorlást és erőszakot alkalmazó kábítószer elleni hatósági harc nem csökkentette a fogyasztás mértékét az elmúlt években. Ellenkezőleg, az erőszakos kábítószer-ellenes intézkedések kontraproduktívak, csak még veszélyesebbé teszik a szerhasználatot, és növelik az erőszakot, a bántalmazások és jogsértések számát.

A kábítószer-kereskedőket állítsák bíróság elé, és folytassanak le velük szemben a nemzetközi előírásoknak megfelelő eljárásokat. A személyes szabadságot és biztonságot – többek között a tisztességes tárgyalást – garantáló elveket a kábítószerrel kapcsolatos eljárásokban is alkalmazni kell. Az erőszakra uszítást és a diszkriminációt tiltja a nemzetközi jog, és csak felerősíti az erőszak mértékét az országban.

Tárgyalás nélküli kivégzésről beszélünk, ha jogellenesen és szándékosan ölnek meg embereket állami parancsra, az állam bűnrészességével vagy hallgatólagos beleegyezésével. Ez a nemzetközi jog szerint bűncselekmény. Az államoknak kötelességük kivizsgálni és eljárást indítani, ha emberölés vagy tárgyalás nélkül kivégzés alapos gyanúja merül fel, a gyanúsítottakat pedig tisztességes eljárás keretében bíróság elé állítani.

Háttér

Június 30. óta – ezen a napon lépett hivatalba Duterte elnök - sok beszámolót olvasni arról hogy több száz embert öltek meg jogellenesen rendőrök és önbíráskodó civilek. Néhány ezek közül - a jelentések alapján - egyértelműen tárgyalás nélküli kivégzésnek minősül. A gyilkosságokra azután került sor, hogy elnöki kampányában Duterte a kábítószer-fogyasztást és kereskedelmet nevezte meg az országra leselkedő egyik legnagyobb veszélyként.

A kampány és a beiktatása óta az elnök rendszeresen és nyilvánosan beszél arról, hogy leszámol a kábítószerrel, és arra szólítja fel a rendőröket, hogy „duplázzák meg az erőfeszítéseiket... ha kell, triplázzák meg...mert addig nem nyugszunk, amíg az utolsó kábítószer kereskedő vagy díler is meg nem adja magát, rács mögé vagy a föld alá nem kerül, ha arra van szükség.”