Az orosz főügyész hivatala tegnap két újabb amerikai központú civil szervezetet nyilvánított „nemkívánatosnak” a tavaly elfogadott drákói törvény alapján. Folytatódik tehát az orosz civil szféra kivéreztetése és a szervezetek elvágása a lehetséges külföldi támogatásoktól.

A Nemzetközi Republikánus Intézet (International Republican Institute, IRI) - egy washingtoni központtal rendelkező, az Egyesült Államok Kongresszusa által támogatott nonprofit - és a New-Yorki Médiafejlesztési Befektetési Alap (Media Development Investment Fund, MDIF) a két legújabb szervezet, akik feketelistára kerültek.

„Ez a lépés egy újabb világos üzenet: az orosz civil szervezetek és független médiumok nem kaphatnak pénzt külföldi forrásból – a külföldi donorok pedig tartsák távol magukat Oroszországtól.” - mondta Szergej Nikitin, az Amnesty International Oroszország igazgatója.

„Ez a döntés nemcsak az orosz civil szféra, hanem azok ellen a közösségek és egyének elleni támadás is, akiknek ezek a szervezetek fontos segítséget nyújtottak.”

„A törvény valódi célja, hogy elvágja az orosz civil társadalmat a világtól, megfélemlítse a jogvédőket és kivéreztesse a szabad sajtó maradékát, amely már így is egyre nehezebben tudja a működését finanszírozni.”

A főügyészi hivatal honlapján megjelent közleményben azt írják, hogy a két szervezet tevékenysége „veszélyt jelent az alkotmányos berendezkedésre és a nemzetbiztonságra”, ennél részletesebben nem fejtették ki. Mostantól kezdve a szervezetek csak illegálisan működhetnek, minden oroszországi vagyonukat befagyasztották, a nem orosz állampolgár munkavállalók számára pedig megtiltották, hogy az ország területére lépjenek.

Háttér

Mióta 2015 júliusában hatályba lépett a törvény, öt másik amerikai nonprofit szervezet került a „nemkívánatos” szervezetek listájára: a The National Endowment for Democracy, az OSI Assistance Foundation, a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation), a U.S.-Russia Foundation for Economic Advancement és a Rule of Law and National Democratic Institute for International Affairs

A hírhedt lista, amely a potenciális „nemkívánatos” szervezeteket tartalmazza, és amelyet széles körben terjesztettek tavaly az orosz duma felsőházában, összesen egy tucat szervezetet tartalmaz.

pen.org