Sikeresen kihozták szombat este a szíriai Madayából azt a 10 éves lányt, aki súlyosan megsérült egy ellenőrzőpontnál. A nemzetközi nyomásnak köszönhetően a lány végre eljutott a damaszkuszi kórházba.

A Szíriai Vörös Félhold tájékoztatása szerint Ghina Ahmad Wadit és anyját az ostrom alatt álló városból Damaszkuszba vitték szombat este. A kislányt azután menekítették ki, hogy a Nagy-Britanniában élő nagynénje az Amnesty International és mások támogatásával erre szólított fel.

„Nagyszerű, hogy sikerült Ghina életét megmenteni, egy fiatal bátor lányét, aki rossz időben volt rossz helyen. Elképesztő, hogy napokig hagyták szenvedni, mielőtt megkapta az életmentő kezeléseket.” - mondta Magdalena Mughrabi-Talhami, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

„Az Amnesty International azonban sok másik civilről is tud Madayában, akik súlyos betegek vagy életveszélyes állapotban vannak – néhányan több mint két hónapja szenvednek – és akiknek szintén azonnali orvosi ellátásra lenne szüksége.

„Minden a fegyveres konfliktusban résztvevő félnek védenie kell a civil lakosságot és biztosítania kell, hogy a humanitárius segélyek – köztük az orvosi ellátmányok – bejutnak Madayába és a többi ostrom alatt lévő városba. Azon civilek számára, akik el akarják hagyni ezeket a városokat, biztosítaniuk kell, hogy szabadon elhagyhassák azokat.

Gina Ahmad Wadit egy mesterlövész lőtte lábon augusztus 2-án az Andel Majed ellenőrzőpontnál, ahova az anyjának ment gyógyszert venni. A lövés a bal combját érte, csonttörést és az idegek súlyos sérülését okozva. A vele lévő nyolc éves húga szintén megsérült.

Madayát tavaly július óta a szír kormányerők és szövetségesei, a Hezbollah katonái tartják ostrom alatt. Ghina szülei a szír hatóságoktól kérték, hogy engedjék lányukat egy damaszkuszi vagy libanoni kórházba vinni – a kérést több mint két héten keresztül megtagadták.

A madayai kórházban dolgozó orvos szerint a lánynak azonnali sebészeti beavatkozásra volt szüksége, amelyet ott helyben nem kaphatott meg. Ehelyett Ghina csak fájdalomcsillapítókat – köztük morfiumot – kapott, amelyek csak 10-15 percre csökkentették a fájdalmát.

„A gyerekeknek semmi közük ehhez a rettenetes háborúhoz...Ghina csak egy a több ezer szír gyerek közül, akik olyan dolgokon mennek keresztül, amin senkinek sem lenne szabad. Ghinán könnyű lenne segíteni, és meg kell mindent tenni érte, amit csak tudunk – mondta korábban az Amnesty Internationalnek Ghina Nagy-Britanniában élő nagynénje, Fadah Jassan.