Ha bebizonyosodik, hogy Aleppót valóban klórgáz támadás érte szerdán, az háborús bűncselekménynek számít. A támadás egy újabb riasztó példája lehet annak, hogy a szír kormányerők rendszeresen vegyifegyvereket vetnek be a civil lakosság ellen.

Az aleppói lakóövezetet ért bombázás már a harmadik vegyifegyver-támadás Észak-Szíriában két hét alatt, amelyekben a jelentések szerint legalább négy ember halt meg. Az Amnesty International információi alapján legalább hatvan embert, főleg gyerekeket kellett ellátni miután klórgáz támadás tüneteivel vitték őket orvoshoz.

“Ez a támadás egy újabb elképesztő megsértése a nemzetközi humanitárius jognak, és azt mutatja, hogy rendszeresen vetnek be a szír kormány csapatai vegyifegyvereket.” - mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

A legutóbbi támadás akkor történt, amikor az oroszok naponta három órára tűzszünetet hirdettek, mivel a város több pontján is óriási szükség van humanitárius segítségre.

“Minden civileket célzó légitámadást azonnal fel kell függeszteni Aleppóban. A vegyi támadásoknak és más háborús bűncselekményeknek szintén azonnal véget kell vetni. A segélyeknek fennakadás nélkül el kell jutniuk a város keleti részében csapdába esett több tízezer emberhez.” - mondta Magdalena Mughrabi.

“Három óra, hogy a segélyszállítmányok eljussanak a rászorulókhoz, semmire sem elég, ha figyelembe vesszük a kelet-aleppói humanitárius katasztrófa mértékét és a segélyek eljuttatásának nehézségeit.”

Az Amnesty International beszélt egy orvossal, aki elmondta, a legutóbbi támadásban hatvan sérültek meg, közülük negyven gyerek.

„Ugyanazok voltak a tüneteik: főleg köhögtek és nem kaptak levegőt. Éreztem az emberek ruháján a klórgáz szagát.” - mondta. „Ha ez így folytatódik, akkor hamarosan nem lesz már mivel ellátnunk az embereket.”

Júliusban a szír kormánycsapatok - megtámogatva az orosz légierővel - körbevették Aleppó keleti részét, amelyet fegyveres ellenállók tartanak a kezükben 2012 óta. A kormány ostromgyűrűje 250 000 embert vágott el az élelemtől, gyógyszertől és kórházi generátorokat működtető üzemanyagtól.

Oroszország tavaly szeptember óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, hogy ezzel támogassa a szír kormányt.

A szerdai támadás egy kilométerre a frontvonaltól, az al-Zibdiye városrészben történt.

Az ellenálló fegyveres csoportok ezen a héten kitörtek az ostromgyűrűből, amit még intenzívebb bombázásokkal torolt meg a szír kormány és orosz szövetségeseik.

Jelentések szerint két hordóbombát – amelyek állítólag klórgáz tartalmaztak - dobtak augusztus 1-én az Idleb tartományban található Saraqeb város lakóövezeteire is. A támadások legalább 28 embert sebesítettek meg.

A támadások szinte napra pontosan egy évvel azután történtek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy határozatban elrendelte, hogy ki kell vizsgálni a Szíriában elkövetett vegyifegyver-támadásokat. Ha bizonyossá válik, hogy a tegnapi bombákban klórgáz volt, az újabb kétséget kizáró bizonyítékul szolgál, hogy a kormányerők – és a konfliktus más szereplői – semmitől sem riadnak vissza, és egyelőre büntetlenül megússzák.

Újsághírek szerint augusztus 2-án is volt egy vegyifegyver-támadás Aleppó ellen. A Vegyifegyver Tilalmi Egyezmény tiltja a vegyifegyverek előállítását, árusítását, raktározását, szállítását és bevetését, és kötelezi a részes államokat, hogy minden maradék készletüket semmisítsék meg. A tiltott fegyverek alkalmazása – így a vegyifegyverek bevetése is – a nemzetközi jog alapján háborús bűncselekménynek számít.

A szír kormányerők a gyanús szerint több tucat klórgáz és egyéb vegyi támadást követtek már el a lázadó fegyveres csapatok által megszállt területek ellen 2012 óta, megölve és borzalmas sérüléseket okozva több száz embernek. Minden ilyen támadás bűncselekmény, amelyet tilt a nemzetközi jog.

Miután 2013 szeptemberében egy feltelezett szarin gáztámadásban több százan haltak meg a Damaszkusz melletti Ghoutában, Szíria csatlakozott a Vegyifegyer Tilalmi Egyezményhez és Aszad elnök megígérte, hogy a tiltott fegyverkészleteiket megsemmisítik. Azonban egy évvel később a Vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) vizsgálata bebizonyította, hogy továbbra is rendszeresen használtak vegyifegyvereket észak-szíriai falvak ellen.