Újabb eljárást indítanak a háborús bűncselekményeket leleplező Chelsea Manning ellen. Az elítélt katona évek óta küzd azért, hogy az Egyesült Államok hadserege ismerje el nőként, de mivel ezt eddig megtagadták tőle, július elején öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben. Emiatt indul most fegyelmi eljárás ellene.

Megdöbbentett, amikor július 7-én megtudtam, hogy két nappal azelőtt Chelsea Manning , aki vállalta a felelősséget a nyilvánosság előtt háborús bűncselekményeket (is) bizonyító dokumentumok kiszivárogtatásáért, megpróbálta megölni magát. Mivel tanúja voltam annak, ahogy minden nap szögegyenes háttal ül a hadbíróság ülésein szemben az újságírókkal, katonai rendészekkel és megfigyelőkkel míg a szakértők tanúskodtak a nehézségeiről, és mivel tudtam, hogy mennyit küzdött a hadsereggel hogy az elismerje őt nőnek, egyszerre sajnáltam és aggódtam érte, mert tudtam hogy összeomlott a terhei alatt.

Manning az ítélet után néhány nappal vállalta az egész világ előtt az identitását, és azóta is azért küzd, hogy nőként bánjanak vele. Folyamatosan petíciókat írt a hadsereghez - amely egyszerre a munkáltatója és most már a fogvatartója is - , hogy hozzájuthasson a hormonkezeléshez, ismerjék el nőként és engedélyezzék számára, hogy a nőként is jelenhessen meg. Ezeket a hadsereg folyamatosan megtagadta tőle. Rajta kívül másnak esélye sem volt átérezni, hogy pontosan mivel is áll szemben, amíg nem jelentették be július 29-én, hogy fegyelmi eljárást indítanak Manning ellen az öngyilkossági kísérlete miatt.

Az American Civil Liberties Union szerint (akik Chelsea Manningot képviselik fogvatartási körülményei javításáért és a jobb bánásmódért indított eljárásokban) a legújabb vádak többek között „ellenállás a fogvatartottakat kísérő személyzetnek”, „tiltott tárgyak birtoklása”, és „fenyegető viselkedés” szerepel. Ha vétkesnek találják, akár határozatlan időre is magánzárkába kerülhet, szigorúbb őrizetbe helyezhetik át vagy akár kilenc évvel is meghosszabbíthatják a büntetését. A 2015-ös fegyelmi eljárásához hasonlóan ez az új eljárás is megfoszthatja őt attól, hogy jó magaviselet esetén esetleg korábban feltételesen szabadon bocsássák, mivel a fegyelmi eljárásokat figyelembe veszik, amikor elbírálják az erre irányuló kérvényeket.

Mivel a hadsereg nem biztosította Manning számára a nemváltoztatáshoz miatt szükséges körülményeket, valószínűleg addig tűrt amíg csak tudott, mielőtt megpróbálta megölni magát. Most pedig meg akrják büntetni őt mert szenvedett, és lehet, hogy olyan körülményeknek fogják kitenni (mint pl. magánzárka vagy a még hosszabb büntetés), amelyektől csak újra össze fog törni.

Az Amnesty International rengeteg tagja küldött már támogató leveleket és biztató üzeneteket Chelsea-nek, aki már sokszor elmondta hogy mennyire hálás ezért. Az Amnesty International támogatja Chelsea fellebbezését egy, az Egyesült Államok Hadbírósága Fellebbviteli Bíróságának írt amicus curiae levéllel a magánzárka kapcsán, amelyet a Keker & Van Nest ügyvédi iroda jogászaival készítettünk el, illetve továbbra is azon fogunk dolgozni az ügyvédeivel, hogy enyhítsék a büntetését.

Írd alá Chelsea Manning ügyében indított petíciónkat:

ALÁÍROM