Erdogan elnök megismételte: nem ellenezné, ha a parlament visszahozná a halálbüntetést.

Válaszul Erdogan török elnök augusztus 7-i beszédére, amiben azt állította, hogy "a világ legtöbb országában" alkalmazzák a halálbüntetést, és aláírná, ha a török parlament úgy döntene, hogy ismét bevezetik, Fotis Filippou, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese a következőket mondta:

"Az Amnesty International aggódva figyeli azokat a nyilatkozatokat, amelyek arról szólnak, hogy visszamenőleges hatállyal bevezetnék a halálbüntetést azok számára, akiket a puccskísérletben való részvétellel gyanúsítanak. Ez a lépés nemcsak Törökország által is ratifikált nemzetközi egyezményeket sértene, hanem magát a török alkotmányt is.

"A puccskísérlet szervezői által végrehajtott erőszakban több mint 200 ember halt meg, a felelősöket a török hatóságokat bíróság elé kell állítaniuk. Ennek a módja azonban csakis olyan tisztességes eljárások lehetnek, amelyeknek a végén nem szabnak ki halálos ítéletet."

"Törökország 2004 óta nem szab ki halálbüntetést egyetlen bűncselekmény esetén sem, rajta kívül hasonlóan jár el még 102 ország a világon. Ennek a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek a visszavezetése az emberi jogok területén történő óriási visszalépés lenne."