Idén újra ott leszünk a Sziget Fesztiválon, ezúttal az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampányunkkal és hozzá kapcsolód programjainkkal. Mindenkit sok szeretettel várunk a Civil Szigeten, aki számára fontosak a menekülő emberek jogai, és aki tenni szeretne egy nyitottabb és toleránsabb magyar társadalomért.

2016. augusztus 10-16. között minden nap 12 és 20 óra között változatos, interaktív programokkal készülünk a fesztiválra. Fontosnak tartjuk, hogy a fesztivál közönsége is lehetőséget kapjon arra, hogy megismerje a menekültek és menedékkérők helyzetét és tenni is tudjon azért, hogy hazánk egy nyitottabb és befogadóbb hely legyen.

Programjaink:

Mi lenne, ha...? - emberi jogi óra

Időpont és helyszín: augusztus 10-16. 14-15 óra között angolul, 16-17 óra között pedig magyarul a Civil Szigeten

Az Amnesty International Magyarország kiemelten foglalkozik a menekülteket, menedékkérőket érő rendszerszintű jogsértésekkel. A témával kapcsolatban nélkülözhetetlen az empátiára való képesség. Ezt a képességet szeretnénk erősíteni ezzel a foglalkozással, amely egy hatvan perces kiscsoportos szerepjáték érzékenyítő feladatokkal, közös megbeszéléssel, filmmel és képekkel. A cél, hogy a résztvevők megértsék, miken mennek keresztül emberek milliói szerte a világban, és rájöjjenek, hogy ők is tudnak tenni a szörnyűségek ellen. A képzéseket adományokból finanszírozzuk, a résztvevők számára ingyenesek.

Élő Könyvtár

Időpont és helyszín: augusztus 10-14-én és 16-án 14-20 óra között a Civil Szigeten

Az Élő Könyvtár olyan, mint egy „hagyományos” könyvtár, azzal a különbséggel, hogy itt emberek a könyvek, és az olvasás egy rövid, 30-60 perces beszélgetés formáját ölti. Ezek a könyvek olyan csoportok tagjai közül kerülnek ki, melyekkel szemben negatív előítéletek élnek a társadalom széles rétegeiben, és amelyek ennek következtében könnyen válnak diszkrimináció áldozatává (pl.: romák, menekültek, zsidók, melegek, leszbikusok, transzneműek, hajléktalanok, fogyatékkal élők, stb.). Az „olvasás” során az „olvasók” – akik azelőtt talán soha nem találkoztak az adott csoporthoz tartozó személlyel – békés, biztonságos körülmények között beszélgetnek a könyvekkel, és a személyes találkozásnak köszönhetően jobban megismerik a szóban forgó kisebbség életét, problémáit, örömeit. A program az Iskolai Élő Könyvtár közreműködésével jön létre.

Interaktív kitelepülés

Időpont és helyszín: augusztus 10-16. 12-20 óráig a Civil Szigeten az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampányunkhoz kapcsolódó társasjátékokkal, napi kvízzel, kitűző illetve póló készítéssel és az idei év legmenőbb tetkóival várunk mindenkit egész nap. A standunknál beszerezhető lesz a Sziget legmenőbb papucsa is, amelynek megvásárlásával a menekültek emberi jogaiért végzett munkánkat lehet támogatni.

Fuss velünk az emberi jogokért! - közös futás az Amnesty csapatával

Időpont és helyszín: augusztus 15. 15 óra, rajt a Civil Szigeten

Sok szeretettel várunk mindenkit, akinek kedve van egy rövid távot lefutni velünk közösen, hogy felhívjuk a többi fesztiválozó figyelmét is a menekülő emberek jogaira.

Zene határok nélkül - zenés felvonulás

Időpont és helyszín: augusztus 12. indulás a Civil Szigetről

Augusztus 12-én 16 órától zenés felvonulást szervezünk a Szigeten a Bloco de Samba Girassol zenekarral közösen. A célunk, hogy minél több ember csatlakozzon a vidám zenés menethez, és minél többen hirdessék: nekünk az ember az első!

Jeney Orsolya TedX előadása augusztus 15-én

Időpont és helyszín: augusztus 15. 17-19 óra, #szigetcinema sátor

A TEDxYouth és a TEDxBudapest szervezői minden nap 17 és 19 óra között a #szigetcinema sátrában tartanak beszélgetéseket, amelynek egyik előadója 2016. augusztus 15-én Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója lesz. A 'Mind mások vagyunk' című beszélgetés témája, hogy bár mindannyian máshogy gondolkodunk, más és más úton közelítünk ugyanahhoz a célhoz, de a közösségi projektek és a társadalom működése csak akkor lehet sikeres, ha a különbözőségeinket megtartva, azokból előnyt kovácsolunk. A beszélgetés moderátora Végi Réka lesz.

Háttér:

Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben. Szeretnénk összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen.

A fesztiválon is csatlakozni lehet majd a Legyen az ember az első elnevezésű nyilatkozatunkhoz. A célunk, hogy októberig, a kampány végéig legalább 20 000 ember csatlakozzon hozzánk, és üzenjen a magyar kormánynak, hogy nem fogadja el a menekülők ellen uszító gyűlöletkampányt, és nem ért egyet azzal, hogy a menekülők veszélyt jelentenének az életformánkra, a kultúránkra, a szokásainkra és a hagyományainkra. Azok csatlakozását várjuk, akik szeretnék. ha hazánk egy befogadó és a menekültek és menedékkérők emberi jogait tiszteletben tartó országgá válna. Olyan országgá, amely biztonságos menedéket nyújt minden rászoruló számára, és ahol jó élni.

NYILATKOZAT