Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára válaszolt Erdogan török elnök szervezetünk kutatását kritizáló megjegyzéseire.

Egy tegnapi beszédében Erdogan török elnök kritizálta az Amnesty International bizonyítékait az őrizetbe vett foglyok kínzásával és verésével kapcsolatban:

www.news24.com

„Nézzük az Amnesty Internationalt. Azt állítják, hogy embereket kínzunk. Mi zéró toleranciát tanúsítunk a kínzásokkal szemben. Persze előfordulhat, hogy a nagy felfordulásban valakit megrúgnak vagy kap egy pofont. A rendőrök az életüket kockáztatnák, ha nem így tennének. Mégis mit kéne csinálniuk? Azt kéne mondaniuk, hogy ne lőj rám? Nem kéne magukat megvédeniük? Azokat, akik Marmarisban engem akartak megölni, csak 16 nappal később fogtuk el. Ezek jól képzett kommandósok voltak, nekem elhihetik. Magas rangú tisztek, szóval nem átlagos emberek is voltak köztük. Ezek nem sorkatonák. Milliókat költöttünk a kiképzésükre, külföldre küldtük őket és privát oktatást kaptak.

És most ezek az emberek akarták elrabolni és megölni ennek az országnak az elnökét. Ha nem távozom 15 perccel korábban, elfognak. Engem nem kaptak el, de két testőrömet megölték. Két rendőrnőt csúnyán helybenhagytak. Automata fegyverekkel lövöldöztek az irodánkban. Nincs ott senki, akkor miért lövitek szét? Két rendőr volt egy kanapé mögött, az épületre lőttek. Ezek árulók támadásai voltak.

Az Amnesty International Londonban ülve írja a jelentéseit. Ha lenne egy szem méltóságuk, idejönnének Törökországba és először a parlamentbe jönnének, aztán elmennének a biztonsági erők főhadiszállására, a biztonsági szervekhez, körülnéznének, meglátogatnák a kórházakban ápolt mártírokat, és látnák, hogy mit műveltek velük.” (részlet Erdogan elnök beszédéből)

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkárának válasza:

„Az Amnesty International kezdettől fogva nyíltan elítéli azokat, akik a július 15-i puccs mögött állnak. Szervezetünk többször szólította fel a török kormányt, hogy az elkövetőket állítsa bíróság elé. Ugyanakkor arra is többször kértük a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiság követelményeit és a fogvatartottak jogait. A kormánynak szabadon kell engednie mindenkit, akivel szemben nincs alapos gyanú arra, hogy bűncselekményt követett el.

Az Amnesty International kutatói által dokumentált jogsértések rendkívül aggasztóak. Ezek a bizonyítékok ügyvédekkel, orvosokkal, hozzátartozókkal és kínzásokat a saját szemükkel látó tanúkkal készített interjúkon alapulnak.”

A leszámolásban érintett emberek egyre növekvő száma elképesztő. Óriási baj lenne, ha az olyan nehezen kivívott eredmények, mint a kínzás elleni fellépés, most elveszne.”

Az Amnesty International több megbeszélésen is részt vett a kormánnyal és bízik benne, hogy a párbeszéd folytatódik.

Az Amnesty International egy független és pártatlan szervezet. A világ minden táján – így Törökországban is - vannak irodáink és kutatóink, akik a helyszínen vizsgálják a jogsértéseket. A pontos és elfogulatlan kutatás munkánk egyik legfontosabb alappillére.

Továbbra is fenntartjuk azt a kérésünket, hogy a hatóságok biztosítsanak hozzáférést a független ellenőröknek azokhoz a helyekhez, ahol embereket tartanak fogva.

Tovább folytatjuk a jogsértések dokumentálását Törökországban és a világ többi részén is.