Pénteken légitámadásban részlegesen megsemmisült egy, az Észak-Nyugat szíriai Idlibben található szülőotthon. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy jogellenesen és szándékosan egészségügyi létesítményeket támadnak.

A halottak és sérültek pontos száma nem egyelőre ismert, de a szülőotthont támogató Save the Children szóvivője elmondta, hogy legalább ketten életüket vesztették a támadásban. Egyelőre azt sem tudjuk biztosan, hogy ki a felelős, de a támadás abban a régióban történt, ahol a szír kormányerők és az orosz hadsereg szokott légitámadásokat végrehajtani.

„A kórházak és egészségügyi intézmények elleni szándékos támadás súlyosan sérti a háborús jogot, és egyetlen esetben sem igazolható. A kórházaknak, amelyeket a nemzetközi humanitárius jog is védi, biztonságos helynek kellene lenniük az anyák, gyermekeik és az ott dolgozók számára – még egy elhúzódó, brutális fegyveres konfliktus közepén is.” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

A támadás után készített képeken és videón azt látjuk, hogy a kórház egy része megsérült, törmelék szóródott szét az épület falain belül és kívül is. A légitámadáskor készített felvételeken újszülöttek láthatóak inkubátorokban. A Save the Children szerint havonta 700 újszülöttet segítenek a világra ebben a kórházban, amely az egyetlen ilyen intézmény a környéken.

www.aljazeera.com

Július 23-24.-én négy Kelet-Aleppóban található kórház és egy vérellátó sérült meg különböző légicsapásokban. Az UNICEF szerint az egyik célpont egy gyerekkórház volt, amelyet 12 órán belül kétszer is támadás ért. A legutóbbi támadás illeszkedik az Amnesty International által dokumentált támadássorozatba, amelyek célpontjai szándékosan szír kórházak és egészségügyi intézmények, és amelyeket – láthatóan egy átgondolt stratégiát követően – a szír kormányerők és az orosz csapatok hajtanak végre. A kórházak elleni szándékos támadás háborús bűncselekmény lehet, azok a támadások pedig, amelyek nem tesznek különbséget civil (pl. egészségügyi létesítmények) és katonai célpontok között tilosak és szintén felvetik a háborús bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A szírek és az oroszoknak azonnal fel kell hagyniuk a kórházak elleni támadásokkal. Minden ilyen esetet ki kell vizsgálni, a felelősöket pedig bíróság elé kell állítani.” - mondta Philip Luther.

Az Orvosok az Emberi Jogokért nevű civil szervezet dokumentálja az egészségügyi dolgozók és intézmények elleni támadásokat Szíriában. A pénteki támadást megelőzően is már 373 egészségügyi intézmény elleni támadást és 750 megölt dolgozót regisztráltak. Nagy többségükért a szír kormánycsapatok és szövetségeik a felelősek.

Fotógaléria