Miközben lassan eltelik a második hét is a három hónapra kihirdetett rendkívüli állapotból, a média és civil szféra elleni kormányzati támadások soha nem látott szintre emelkedtek.

• 131 médiaszolgáltatót zártak be. Több mint 40 újságírót tartóztattak le

• A rendeletek nem felelnek meg a szükségesség, arányosság és jogszerű cél követelményének

89 újságíró ellen adtak ki letartóztatási parancsot, legalább negyven kollégájukat már őrizetbe is vették, sokan közülük bujkálnak. A július 27-én elfogadott második rendelet értelmében pedig 131 médiaszolgáltatót zártak be.

Az újságírók és szerkesztőségek elleni újabb támadások súlyos csapát jelentenek a kormányzati nyomástól az utóbbi években már így is alaposan meggyengült török médiára. A második rendelet után már nem nagyon lehet kétséges, hogy a cél elhallgattatni minden kritikus hangot, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi jog szabályait.” - mondta Fotis Filipou, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

A jogkorlátozó intézkedéseknek még rendkívüli állapot idején is meg kell felelniük a szükségesség, arányosság és jogszerű cél követelményének. Az eddig kiadott két rendelet ezek közül egynek sem felel meg, és teljesen ellentétes azzal a kormányzati üzenettel, hogy ők csak a jogokat és a jogállamiságot védik.”

Az első rendeletet július 23-án fogadták el, amely a 4 napról 30 napra emelte a vádemelés nélküli fogvatartás idejét. Az Amnesty International hiteles bizonyítékokat mutatott be, amelyek alátámasztják, hogy a foglyokat kínozzák és kegyetlenül bánnak velük. Szintén jogsértő, hogy az ügyvédek nem találkozhatnak védenceikkel.

A hatóságoknak bíróság elé kell állítaniuk azokat, akik a puccskísérlet közben elkövetett kivégzésekért és más jogsértésekért. De ezt csak a tisztességes tárgyaláshoz való jog, a kínzás tilalmának és az emberi jogok biztosításával tehetik meg. A sajtószabadság elleni fokozott kormányzati jogellenes támadások nem ezt a célt szolgálják.” - mondta Fotis Filipou.

"Ismét felszólítjuk a török hatóságokat, hogy vessenek véget a kínzásoknak és a kegyetlen, embertelen bánásmódnak és engedjék be a fogvatartási helyszínekre a nemzetközi emberi jogi megfigyelőket.”

Készítettünk egy infografikát, amely az elmúlt két hét jogsértéseit és legfontosabb tudnivalóit foglalja össze.