Független és pártatlan humanitárius segítségre van azonnal szükség, hogy enyhíteni lehessen több ezer aleppói szenvedésén, akiknek hamarosan elfogy az élelmük és a gyógyszerkészleteik is hamarosan kimerülnek.

Ma reggel az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy egy olyan humanitárius művelet koordinálásába kezdtek, amely biztonságos folyosót kínál a civileknek és a fegyvereseknek egyaránt, akik ha leteszik a fegyvert és elhagyják Aleppót, akkor ételt és elsősegélyt kaphatnak a városon kívül. Ennek ellenére sokan szkeptikusak a szír kormány ígéreteivel kapcsolatban, és a megtorlástól való félelmükben inkább a városban maradnak. A Castellót, a város egyetlen útját, ahol segélyeket lehetne bevinni, a szír kormány mesterlövészei ellenőrzik és július 7. óta hevesen ágyúzzák is.

A szír kormány éveken keresztül blokkolta az ostromlott városnak szánt létfontosságú segélyszállítmányokat, miközben napi szinten ágyúzta és bombázta az ott élőket. Az éhezést fegyverként fordították ellenük és szándékosan elviselhetetlen szenvedést okoztak az ellenzéki erők uralta területeken élőknek.” - mondta Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Biztonságos menekülési útvonalat garantálni azoknak, akik elmenekülnének Aleppóból, ez nem fogja megakadályozni a humanitárius válságot. Nem helyettesíti a független és mindenki számára egyenlő humanitárius segítséget azok számára, akik a város ostrom alatt vagy ellenzéki erők irányította részein maradnak, főleg, hogy sokan közülük nem hisznek a kormány ígéreteinek.”

Az oroszok ígérteit szintén nem árt gyanakvással kezelnie az aleppóiaknak, mivel a kormány jogellenes légicsapásokat hajtott végre az ellenzéki felügyelet alatt álló területeken, ezzel pedig valószínűsíthetően háborús bűncselekményeket követtek el, továbbá pedig semmit sem tettek, hogy megakadályozzák a szír kormányt az emberi jogok lábbal tiprásában.

Öt helyi civil szervezet is megerősítette az Amnesty Internationalnek, hogy két hét múlva nem lesz élelem a városban.

Az ENSZ humanitárius vezetője, Stephen O'Brien szintén figyelmeztetett, hogy augusztus közepére elfogy az élelem a városban, amely 200-300 ezer életét veszélyezteti.

A szír kormányerők családi házak, kórházak és egyéb egészségügyi intézmények elleni támadásai felerősödtek az elmúlt napokban Aleppóban és környékén.

Az Amnesty International beszélt helyi lakosokkal, tíz orvossal és számos civil szervezettel Szíriában és Törökországban. A beszámolók alapján az elmúlt 20 nap igen elkeserítő képe rajzolódott ki.

A halál útja

Egy humanitárius munkás szerint a Castello utat 24 órás megfigyelés alatt tartja a szír kormány és a Kurd Demokratikus Egységpárt (PYD) vezette erők.

Bármire, ami az útra téved, lőnek.” - mondta a humanitárius dolgozó.

Napokkal azelőtt, hogy az utat megszállták volna, két, 400 családnak elég élelmet szállító teherautót is megtámadtak.

Mindent megsemmisítettek. A családok a tőlünk kapott élelemtől függnek. Mit fognak csinálni, ha minden tartalék elfogy?” - kérdezi.

Egy korábbi aleppói lakos elmesélte, hogyan szökött meg családjával a Castello úton keresztül, és hogyan érték el Törökországot nyolc nap alatt.

Nem tudtuk tovább elviselni a bombázók zaját és a bombákat, ezért hajnalban elhagytuk a várost. A halál útja (Castello) nagyjából 500 méter hosszú... Egy másik családot szállító taxit előttünk kapott el egy bomba, a kocsi kigyulladt.. nem tudtunk megállni, hogy megnézzük, túlélték-e. Az út mellett öt rohadó holttestet láttam.” - mesélte.

Hala” (nevét biztonsági okokból megváltoztattuk) Aleppóban él, elmesélte, hogy napok alatt mindennek az ára megduplázódott a városban.

Az olyan alapvető élelmiszerek mint a cukor vagy bulgur ára kétszeresére nőtt. Egy kiló cukor 13 amerikai dollár (nagyjából 3600 forint). Csak némi zöldséget engedhetek meg magamnak.”

A szintén aleppói „Hussam”, aki két fiú apja, ezt mesélte: „Minden reggel a legnagyobb fiammal elindulunk, hogy kenyeret találjunk. A készletek jó ha az emberek 30 százalékának elegendőek. Majdnem minden nap egy darab kenyérrel vagy néha még annyival sem térünk haza.”

Könyörtelen légicsapások

Ha lehet a könyörtelen légicsapásoknak és ágyúzásoknak köszönhetően még rosszabb a helyzet a városban, mint korábban. Helyiek és orvosok mesélték az Amnesty Internationalnek, hogy a városban – elsősorban al-Shaar és al-Fardous környékén – az elmúlt 10 napban minden nap bombáztak.

Az aleppói „Maen” elmondta: „A bombázásokra ébredünk, és azok után mehetünk újra lefeküdni, ha a légicsapásokban meghaltakat eltemettük.”

Azt is elmesélte, hogy tanúja volt egy, a Bab al-Hadidban lévő otthona melletti bombázásnak július 19-én, amelyben hat lakóház semmisült meg.

A támadás helyszínére rohantam, keresztül a füstön. Egy terhes nő és a csecsemője hulláját láttam. Hevert ott egy kilenc éves kislány holtteste is. Borzalmas volt. Húsz perccel később megint hallottam a bombázókat közeledni. Szóltunk az embereknek, hogy meneküljenek otthonról, amilyen gyorsan csak tudnak. Én még pont el tudtam bújni, mielőtt a bombák lehullottak volna pontosan ugyanarra a helyre, amit pár perccel korábban már megsemmisítettek. (Ezután) visszarohantam, ahol egy nőt találtam, akinek a lába szenvedett nagyon súlyos sérülést, a nagyjából 12 éves lánya ott volt vele.” - mesélte „Maen”.

A repeszek nagyjából egy 200 méter széles körben szóródtak szét – mondta - és azt is hozzátette, hogy azt hitte, fürtbombákról van szó, mert látta, ahogy a bomba szétnyílt az égben és kisebb robbanás sorozatát hallotta. A fürtbombák alkalmazását tiltja a nemzetközi jog, ezeknek a fegyvereknek a bevetése sérti a nemzetközi humanitárius jog szabályait.

Hét kórházat és egészségügyi intézményt ért légicsapás 10 nap alatt a helyi orvosok szerint. Már csak három olyan kórház működik a városban, amely sürgősségi ellátást tud nyújtani a sebesültek számára.

Abdel Basset szír orvos elmesélte az Amnesty Internationalnek, hogy a bombák megrongáltak két raktárat és részben elpusztították az orvosi és élelmiszer készleteket.

A szír orvos, aki Törökországból kíséri figyelemmel az eseményeket figyelmeztetett, hogy az egészségügyi készletek is hamarosan elfogynak.

Maximum két hónap, amíg az egészségügyi készletek kitartanak, ha a támadások ezzel az intenzitással folytatódnak tovább. A sebesültek egy része haldoklik, mert nincs elég gyógyszer és nincsenek működő kórházak.” - mondta.

Orvosok, humanitárius munkások és helyi civilek elmondták, hogy a leghalálosabb csapások a város legsűrűbben lakott részeit érik, azokat, amelyek távol vannak a fronttól és a katonai objektumoktól.

A nemzetközi humanitárius jog tiltja, hogy civileket és létesítményeiket támadják, vagyis többek között kórházakat és egészségügyi létesítményeket, és hogy a civil lakosságot éheztessék.

A szír kormány és szövetségesei teljesen figyelmen kívül hagyják a nemzetközi humanitárius jogot és szégyenletesen semmiben veszik az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden emberi jogokra vonatkozó előírását, amelyet Szíria kapcsán fogadtak el. De az ENSZ BT is megbukott a civilek megvédésében ezektől a horrorisztikus jogsértésektől.” - mondta Philip Luther.

Minden országnak, amely részt vesz a genfi béketárgyaláson, főleg a szír kormány szövetségesének, Oroszországnak nyomást kell gyakorolni rájuk, hogy fejezzék be a civilek és civil célpontok elleni támadásokat és engedjék be a városba a segélyszállítmányokat.”

Háttér:

A Syrian Network for Human Rights szerint 99 civilt, köztük 25 gyereket, 16 nőt és 58 férfit öltek meg Aleppóban július 10. és 23. között a szír kormányerők. A 99-ből 14-en a Castello úton lelték halálukat.

2016 februárjában az Amnesty International közleményt jelentetett meg, amely bemutatta, hogy az orosz és szír erők szándékosan és szisztematikusan támadják a kórházakat és más egészségügyi intézményeket.

2015 májusi jelentésünkben pedig dokumentáltuk, ahogy hordóbomba támadások érik az aleppói civil lakosságot a szír kormány részéről.

Az idézőjelben szereplő neveket biztonsági okokból megváltoztattuk.