Folytatódnak a sajtószabadság elleni támadások: a török hatóságok 42 újságíró ellen adtak ki letartóztatási parancsot.

“Ez egy pofátlan politikai támadás” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

“Az újságírók vegzálásával a kormány elfelejt különbséget tenni a bűncselekmények és a legitim kritikák között. A sajtószabadság megfojtása és az újságírók elhallgattatása helyett létfontosságú lenne, hogy engedjék a média munkatársait szabadon dolgozni. Azonnal véget kell vetni a véleménynyilvánítás szabadsága elleni drákói fellépésnek.

Július 24-én az Amnesty International bemutatta a bizonyítékait, amelyek alátámasztják, hogy Törökországban a fogvatartottakat megverik és kínozzák – többeket meg is erőszakoltak – hivatalos és nem hivatalos fogvatartási intézményekben.

Azt is megtudtuk, hogy a hatóságok önkényesen blokkoltak híroldalakat és több hírügynökség licencét is visszavonták a pucckísérlet utáni napokban. Több tucat újságíró sajtóigazolványát is letiltották.