Erdogan elnök rendkívüli állapotot kihirdető bejelentése nem igazolja az emberi jogok megsértését, továbbá nem szolgálhat a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására vagy az önkényes fogvatartások illetve kínzások igazolására.

A Nemzetbiztonsági Tanács és a kabinet szerda esti ülését követően, Erdogan elnök bejelentette, hogy a kormány legalább három hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdet.

A puccskísérlet körüli erőszakos cselekmények miatt érhető, ha a közbiztonság megóvása a kormány egyik prioritása. De a kivételes intézkedések alkalmazása során is tiszteletben kell tartania Törökországnak a nemzetközi jog előírásait, és nem szabad a nehezen kivívott szabadságot és emberi jogokat figyelmen kívül hagynia.”- mondta Andrew Gardner, az Amnesty International törökországi kutatója.

A mostani helyzetben, amikor közel 10 000 embert vettek őrizetbe, amikor arról hallani, hogy kegyetlenül bánnak a foglyokkal a börtönökben, amikor a kormányszervek és hírügynökségek, újságok kerültek a célkeresztbe, a rendkívüli állapot biztosította nagyobb hatalom könnyen az emberi jogok megsértéséhez vezethet.”

Baljós előjeleként annak, ami Törökországra vár, a miniszterelnök-helyettes ma bejelentette, hogy a rendkívüli állapot idejére a kormány felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a miniszterelnököt és kabinetét, hogy a parlament megkerülésével, rendeletekkel kormányozzon. Az Amnesty International aggódik,hogy erre hivatkozásul meghosszabbítják az előzetes letartóztatások jelenlegi maximum négy napos hosszát. A mostani elyzetben ez még jobban aláásná a kegyetlen, embertelen bánásmóddal szemben védelmet nyújtó garanciák érvényesülését és a tisztességes eljáráshoz való jogot. A kivételes intézkedéseket arra is felhasználhatóak, hogy önkényesen korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát, a békés gyülekezéshez való jogot, a köztisztviselők, közalkalmazottak számára pedig megtiltsák a fellebbezést a felfüggesztésükkel vagy elbocsátásukkal kapcsolatban.

A nemzetközi jog szabályai alapján a kivételes intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük alkalmazási körüket és időbeni fennállásukat tekintve, és csak akkor alkalmazhatóak, ha valódi veszély fenyegeti az állam biztonságát. Ami különösen fontos: ellenőrizni kell az alkalmazásukat, ideiglenesnek kell lenniük, megfontoltan kell eljárni velük kapcsolatban, és csak akkor vethetőek be, ha arra mindenképpen szükség van.

Létfontosságú, hogy a török kormány ne arra használja fel a rendkívüli állapotot, hogy még keményebben nyomja el a kritikus hangokat. Még rendkívüli állapot idején is a török alkotmány garantálja, hogy az előírásoknak meg kell felelniük a nemzetközi jognak.” - mondta Andrew Gardner.

A nemzetközi jog ismer olyan jogokat – tisztességes eljáráshoz való jog vagy a kínzás és diszkrimináció tilalma – amelyeket semmilyen körülmények között nem lehet felfüggeszteni vagy korlátozni.”

A kormány már eddig is sértett meg szabályokat, a rendkívüli állapot most további teret ad a jogsértéseknek.”

Háttér

• A kormány kivételesen elszánt hadjáratot folytat a Fethullah Gülen támogatóinak tartott emberek ellen. Az Egyesült Államokban élő imámot gyanúsítják a puccskísérlet kitervelésével. Az Amnesty International aggódik, hogy a hatóságok önkényesen tartóztatnak le és bizonyítékok nélkül függesztenek fel embereket az állásaikból.

• A puccskísérlet óta legalább 2745 bírót és ügyészt függesztettek fel a Habertürk, kormánybarát török televízió szerint. Numan Kurtulmuş miniszterelnök-helyettes szerint 2277 bírót és ügyészt vettek őrizetbe, 1270-en közülük előzetesben vannak, 730-an pedig vádemelésre várnak a fogdában.

• Július 19-én az oktatási miniszérium 15 200 alkalmazottját függesztette fel, őket azzal gyanúsítják, hogy Fethullah Gülen támogatói. A kormánybarát Sabah napilap szerint ugyanezen a napon a felsőoktatási tanács 1577 dékánt szólított fel lemondásra. Közülük 195-en azonnal be is adták a felmondásukat. A Habertürk szerint őket is Fethullah Gülen támogatásával vádolják.

• A félhivatalos Anadolu hírügynökség szerint a kormány elkezdte 524 magániskola és 102 másik olyan intézmény bezárását, amely a gyanújuk szerint kapcsolatban áll Fethullah Gülennel.

• Az oktatási minisztérium megtiltotta a tudósoknak, hogy külföldre menjenek kutatni. további jelzésig pedig hazarendelte a már külföldön dolgozókat.

• A hatóságok önkényesen blokkolnak több mint 20 híroldalt, 25 hírügynükség licencét vonták vissza, 34 újságíró igazolványát tiltottták le, és legalább egyikük ellen letartóztatási parancsot adtak ki, mert tudosított a puccskísérletről.

• A köztiszteletben álló emberi jogi ügyvédet, Orhan Kemal Cengizt Isztambulban letartóztatták és a rendőrségre szállították.