Kelet-Ukrajnában mind az ukrán kormányzati szervek, mind az Oroszország által támogatott szeparatisták által ellenőrzött területeken önkényesen fogva tartják és kínozzák a civileket - derült ki az Amnesty International és a Human Rights Watch ma megjelent közös jelentéséből.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch közös jelentése

A jelentés a Nem létezel. Önkényes fogva tartások, erőszakos eltüntetések és kínzás Kelet-Ukrajnában címet viseli, alapjául pedig negyven olyan interjú szolgál, amelyeket áldozatokkal, családtagjaikkal, ügyvédeikkel valamint szemtanúkkal készítettek. Az Amnesty International és a Human Rights Watch kilenc olyan esetről számol be, amelyben az ukrán hatóságok önkényesen tartanak fogva vagy tüntetnek el erőszakosan civileket, valamint szintén kilenc olyan esetről, amelyben az Oroszország által támogatott szeparatisták tartanak önkényesen fogva civileket. Az esetek nagy része 2015-ben és 2016 első felében történt.

Kelet-Ukrajnában, a háborúzó felek által elfogott és eltüntetett emberek kiszolgáltatottak fogvatartóiknak. Az utcáról elrabolni embereket, elvágni a kapcsolatot a családjukkal és az ügyvédekkel, és bántalmazni őket soha nem lehet jogszerű vagy védhető”. - mondta Tanya Lokshina, a Human Rights Watch Európáért és Közép-Ázsiáért felelős vezető kutatója.

A kínzás és a titkos fogvatartás nem múltbéli vagy ismeretlen jelenségek Ukrajnában. A szemünk előtt történnek, a konfliktusövezet mindkét oldalán” - mondja Denis Krivosheev, az Amnesty International Eurázsiáért felelős kutatási igazgatója. “A támogatást nyújtó országok – bármely fél mellett álljanak is – pontosan tudják ezt. Nem volna szabad szemet hunyniuk az efféle iszonyatos jogsértések felett.”

Erőszakos eltüntetés, kínzás

Az Amnesty International és a Human Rights Watch információi szerint az ukrán hatóságok és a kijevi félkatonai alakulatok olyan civileket vettek őrizetbe, akikről gyanítható, hogy az oroszbarát szeparatistákat támogatják, míg a szeparatisták olyanokat, akik feltehetőleg az ukrán kormány számára kémkedtek.

Egy esetben egy Vadim (39) nevű férfit először az egyik, majd a másik oldal ejtette foglyul és kínozta meg. 2015 áprilisában egy az ukránok által felügyelt ellenőrzőpontnál kapták el a fegyveresek, majd egy zacskót húztak a fejére, és az oroszbarát szeparatistákhoz fűződő állítólagos kapcsolatairól vallatták. Vallatói áramütéssel, a bőrén elnyomott égő cigarettával és veréssel próbálták rávenni: ismerje be, hogy az oroszbarát szeparatistáknak dolgozik.

Miután végül szabadon engedték, Vadim visszatért Donyeckbe, ahol a helyi hatóságok rögtön őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a fogvatartása során átállt és már az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak dolgozik. Több, mint két hónapot töltött magánzárkában Donyeck egyik nem hivatalos börtönében, ahol fogvatartói szintén bántalmazták.

A Human Rights Watch és az Amnesty International emlékeztet, hogy a fogvatartottak kínzása tilos és bűncselekménynek minősül minden esetben. Az ukrán vezetésnek és a szeparatistáknak biztosítaniuk kell, hogy a felügyeletük alatt álló erők tisztában vannak ezzel, és egyértelművé kéne tenniük, hogy a fogvatartottakkal szemben tanúsított kegyetlen, embertelen bánásmód nem megengedett.

Néhány esetben a hatóságok nem ismerték el a fogvatartás tényét, vagy nem árulták el a családtagoknak a fogvatartottak hogy- és hollétéről semmit - ilyenkor az őrizetbe vétel erőszakos eltüntetésnek is minősülhet. A fogvatartottak többségét kínozták és kegyetlenül bántak velük. Az őrizet során megsérültektől megtagadták az orvosi ellátást.

Mind a tizennyolc általunk vizsgált esetben felmerült a civil foglyok szabadon engedése fogolycsere útján. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint ez komoly aggodalomra ad okot, hiszen fennáll a veszélye, hogy a felek csak azért vesznek őrizetbe civileket, hogy fogolycserét tudjanak végrehajtani. Ez akár túszejtésnek is minősülhet, ami háborús bűncselekmény.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat titkos börtönei

Három, a kormány által ellenőrzött területről erőszakosan eltüntetett személy is azt mondta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat 6 héttől 15 hónapig terjedő időszakra tartotta őket fogva, miközben a fogvatartás tényét nem ismerte el. Egyikük fogolycserével szabadult, a másik két embert végül vádemelés nélkül elengedték.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint a jogsértő és letagadott fogvatartások az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkovi, kramatorszki, iziumi és mariupoli épületeiben zajlottak. Az SZBU Harkovban található épületegyütteséről már a 2016 júniusában kiadott ENSZ jelentésben is tettek említést mint egy lehetséges titkos börtön helyszínéről.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch több forrásból, köztük nemrég szabadon engedett fogvatartottaktól úgy tudja, hogy 16 embert még mindig fogva tartanak az SZBU harkovi központjában. Az SZBU levélben tagadta, hogy a kijevi ideiglenes fogolytáboron kívül bármilyen fogvatartási létesítményt üzemeltetne, vagy bármiféle információval rendelkezne az SZBU-n belüli állítólagos bántalmazásokról és visszaélésekről.

Az ukrajnai titkos börtönökről szóló feltételezések aggasztóak és alapos kivizsgálásra van szükség. Az ukrán kormánynak tisztáznia kell a helyzetet, a nemzetközi segítséget nyújtó országoknak pedig egyértelműen el kell határolódniuk az ilyen tevékenységektől” - mondja Krivosheev.

Önkényes fogva tartás az Oroszország által támogatott területeken

A magát függetlennek kikiáltó Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területein az ellenőrzés nélkül működő helyi biztonsági szervek civileket ejtettek önkényesen foglyul és kínoztak meg. Donyeck és Luhanszk lakosai szerint ezeken a területeken a biztonsági szervek a legfélelmetesebbek, és nekik van a legnagyobb hatalmuk is.

A jogállamiság hiánya megnémítja és ellehetetleníti a jogaiktól megfosztott polgárokat” - mondja Lokshina.

A Kelet-Ukrajnában háborúzó felek által fogvatartott embereket nemzetközi emberi és humanitárius jogok védik, amelyek egyértelműen tiltják az önkényes fogvatartást, a kínzást és a kegyetlen, embertelen bánásmódot. A nemzetközi normák szerint az ilyen jogsértésekkel kapcsolatban felmerülő eseteket ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig a bizonyíték alapján felelősségre kell vonni. A fogvatartottakat elegendő mennyiségű étellel, vízzel és megfelelő ruházattal kell ellátni, valamint szállást és orvosi ellátást kell biztosítani számukra.

Az ukrán kormánynak, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság hatóságainak habozás nélkül véget kell vetniük az erőszakos eltüntetéseknek és az önkényes fogvatartásoknak, valamint zéró toleranciát kell tanúsítaniuk a fogvatartottak kínzása és az őket érő kegyetlen, embertelen bánásmóddal szemben. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint a konflitusban részt vevő feleknek biztosítaniuk kell, hogy az irányításuk alatt álló erők tisztában vannak a nemzetközi jog által védett foglyok bántalmazásának következményeivel.