Egyre folytatódnak a meghiúsított puccskísérletet követő tisztogatások Törökországban. Az Amnesty International komolyan aggódik amiatt, hogy a tisztogatások kiterjednek a hírügynökségekre és újságírókra is, köztük azokra, akik kritikusak a kormány politikájával szemben.

Kivételes méretű leszámolásnak vagyunk tanúi jelenleg Törökországban. Miközben érthető és legitim, hogy a kormány ki akarja vizsgálni a történteket és felelősségre akarja vonni a véres puccs felelőseit, tiszteletben kell tartaniuk a jogállamiság és a szólásszabadsághoz való jogot.”- mondta Andrew Gardner, az Amnesty International törökországi kutatója.

A török emberek még mindig próbálnak magukhoz térni a sokkoló események után, ezért létfontosságú, hogy a sajtószabadság és az információáramlás sérthetetlensége védve legyen.”

Az Amnesty International információi szerint a hatóságok több mint 20 híroldalt blokkoltak a puccskísérletet követő napokban. Sokan hír jelent meg tegnap arról, hogy a kormány 25 hírügynökség licencét vonta vissza az országban. Ezenfelül 34 újságírónak tiltották le a sajtóigazolványát, és legalább egyikük ellen letartóztatási parancsot adtak ki, mert tudósított a puccskísérletről.

Az Amnesty International felszólítja a török hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, és önkényesen ne korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát.