Az Egyesült Államok vezette katonai koalíciónak meg kell dupláznia az erőfeszítéseit annak biztosítására, hogy nem lesznek civil áldozatai a légicsapásoknak Szíriában, és meg akadályozniuk a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekményeket. Egyre több beszámoló érkezik arról, hogy az al-Túkhar nevű faluban július 18-19-én férfiakat, nőket és gyerekeket öltek meg az otthonukban.

Június óta több mint 100 civil haláláról érkeztek bejelentések, amelyeket állítólag a szövetségesek támadásai okoztak az Iszlám által ellenőrzött észak-szíriai Manbidzsban.

Al-Túkhar bombázása könnyen lehet, hogy a legtöbb civil áldozatot követelő szövetségesek által végrehajtott támadás volt eddig Szíriában. Egy azonnali, független és átlátható vizsgálatra van szükség annak megállapítására, hogy pontosan mi történt, ki a felelős, és a jövőben hogyan kerülhetőek el a hasonló tragédiák. Aki megsérti a nemzetközi humanitárius jog szabályait, annak bíróság elé kell állnia, az áldozatoknak és családjaiknak pedig teljes kártérítést kell kapniuk.” - mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai megbízott igazgatóhelyettese.

A helyi aktivisták aggasztó tanúvallomásai, fényképek és videók alapján legalább 60 civil vesztette életét az elmúlt napok légitámadásai során az aleppói kormányzóságban található al-Túkharban. Az áldozatok valódi számát nehéz pontosan megállapítani – a hírek szerint családokat temettek maguk alá a lebombázott vályogházak.

Az USA hadseregének Központi Parancsnoksága (CENTCOM) jelentése szerint a szövetségesek július 17-én 11, a követező napon pedig 18 légicsapást hajtottak végre az Iszlám Állam erői ellen Manbidzs közelében.

Az Amnesty International minden elérhető információt megvizsgált a több tucatnyi koalíció által vezetett légicsapással kapcsolatban, és megállapította, semmilyen vizsgálat nem indult azoknak az eseteknek a többségében, amikor hiteles információk szerint civilek is meghaltak a támadásokban.

„A nemzetközi humanitárius jog minden szemben álló felet arra kötelez, hogy a civilek életét megvédjék. Még akkor is, ha a szövetségesek úgy tudták, hogy az Iszlám Állam fegyveresei vannak al-Túkhar térségében, megfelelő elővigyázatossággal kellett volna eljárniuk és azonosítaniuk kellett volna a többi ott tartózkodót, és el kellett volna kerülniük – de legalábbis minimalizálni – az áldozatok számát.” - mondta Magdalena Mughrabi.

A legutóbbi halálesetekkel együtt már több száz civil halálos áldozata van 2014 szeptembere óta a szövetségesek által indított légicsapásoknak Szíriában. Hírek szerint civilek haltak meg a koalíciós erők támadásaiban Irakban is.

Az Amnesty International pontos és hiteles információkért fordul a CENTCOM-hoz a légicsapásokkal kapcsolatban, amelyek a jelek szerint megsértették a nemzetközi humanitárius jogot.

www.yahoo.com