Az Amnesty International szerint a július 15-i, véres puccskísérletet követően Törökországban súlyos veszélybe kerültek az emberi jogok. Legalább 208-an életüket vesztették, közel 8000 embert pedig letartóztattak.

Több kormányzati tisztségviselő is a halálbüntetés visszaállítását javasolta a meghiúsult puccskísérlet résztvevői számára. A szervezet vizsgálatot indított az Ankarában és Isztambulban fogvatartottak beszámolói alapján, amelyekben többek között bántalmazásról és az ügyvédi közreműködés megtagadásáról számolnak be.

John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója szerint:

„a letartóztatások és felfüggesztések száma péntek óta riasztóan megnövekedett, ezért szemmel kell tartanunk a helyzetet. A puccskísérlet döbbenetes erőszakhullámot indított. A jogellenes kivégzéseket és egyéb jogsértéseket elkövetőket bíróság elé kell állítani, de az ellenzék elnyomásával és a halálbüntetéssel való riogatással nem lehet megoldani a helyzetet”.

Azt várjuk a török hatóságoktól, hogy a vizsgálatok során végig a jogállamiságot szem előtt tartva járjanak el, biztosítsák a tisztességes eljárást minden fogvatartott számára, és bocsássanak szabadon mindenkit, akiről nem bizonyítható, hogy részt vett a bűncselekményekben. Törökország sokat veszíthet az emberi jogok háttérbe szorításával.”

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a török hatóságok szerint péntek éjjel 208 ember vesztette életét Isztambulban és Ankarában, további 1400 pedig megsebesült. A hatalomátvételi kísérlet során a katonai erők TV-székházakat foglaltak el, valamint tüzet nyitottak a parlament épületére és az elnöki palotára. A meggyilkoltak között 24 olyan személy van, akiket a hatóságok a puccs kitervelőiként tartanak nyilván, közülük sokakat akkor lincseltek meg, mikor fegyvertelenül próbálták megadni magukat. Erdogan elnök szembeszállásra buzdító felhívását követően civilek is életüket vesztették.

A puccskísérlet utáni napokban a török kormány tisztogatásba kezdett, amelyben főként a hadsereg, az igazságszolgáltatás és a belügyminisztérium polgári szervei érintettek. Az őrizetbe vett 7543 „puccsista” közül 318-an kerültek előzetes letartóztatásba. 7000 rendőrt függesztettek fel, és 2700 bírót és ügyészt távolítottak el pozíciójából, ami az igazságszolgáltatásban dolgozók egyötödét jelenti. 450 bírót őrizetbe is vettek.

Az elnök és a kormányzati tisztviselők azon kijelentései, miszerint halálbüntetéssel sújthatnák a puccskísérlet résztvevőit, komoly aggodalomra adnak okot, mert ez szembe menne a török alkotmányban foglalt garanciákkal, és sértené azokat az emberi jogi egyezményeket, amelyeket Törökország is aláírt.

Annak fényében, hogy a kormány a békés ellenzéki megmozdulásokat sem tolerálja, komoly aggodalomra adnak okot a tömeges letartóztatások és felfüggesztések, valamint félő, hogy a tisztogatást az újságírók és az aktivisták köreire is kiterjesztik. Az elmúlt hónapokban aktivisták, újságírók valamint köztisztviselők és a kormányzati politika kritikusai kerültek célkeresztbe, több médium is kormányzati ellenőrzés alá került” - tette hozzá John Dalhuisen.

Most mindennél fontosabb, hogy a török kormány annak ellenére tiszteletben tartsa az emberi jogokat és a jogállamiságot, hogy a puccs elkövetői azt nem tették.”