A Bizottság által tegnap publikált javaslatcsomag azzal a veszéllyel fenyeget, hogy csökkenni fog a legalapvetőbb védelem mértéke a menekültek és menedékkérők számára.

A javasolt uniós áttelepítési keret alapján az áttelepítés mint a migrációs kontroll eszköze, és nem mint a kiszolgáltatott menekültek számára nyújtott segítség jelenik meg. Ezenkívül az Unió menekültügyi rendszerére vonatkozó három reform javaslat olyan eszközöket vezetne be, amely csak növelné a harmadik, nem EU-s országokba visszaküldött menekültek és menedékkérők számát.

A Bizottság javaslatai nem a menekültek globális védelmét erősítik, hanem csökkenteni akarják az irreguláris belépések számát Európába. Olyan pozitív eszközöket, mint az áttelepítés használ fel rossz célokra, szép szavakkal fedi el cinikus szándékaikat” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményeivel foglalkozó irodájának vezetője.

Amit a Bizottság valójában el akar érni ezekkel a javaslatokkal az az, hogy áttelepít néhány menekültet, hogy aztán még többet küldhessen vissza. Említésre sem kerül, hogy érdemben kellene növelni az áttelepítési helyeket, vagy hogy komoly anyagi áldozatokat kellene hozni a harmadik országokban lévő menekültek ellátásának javítására. Ezeknek a javaslatoknak a globális hatása valószínűsíthetően negatív lesz.”

Háttér

A tervezett áttelepítési keret meghatározza az EU tagországoknak hogyan kellene a jövőben az áttelepítési programjaikat végrehajtani, de elmulasztja annak megemlítését, hogy a jelenleg rendelkezésre álló helyek számát növelni kell.

A tervek szerint az Európai Tanács határozná meg éves szinten az áttelepítésre vonatkozó terveket, ideértve a rendelkezésre álló helyek egészét és a tagállami kvótákat a következő évre, illetve meghatározná a földrajzi prioritásokat is. Ezek alapján a Bizottság határozná meg szűkebben a konkrét régiókat vagy harmadik országokat, ahonnan a migrációs áramlás az EU felé irányul.

A javaslat az ENSZ menekültek és migránsok nagyarányú mozgásáról szóló szeptemberi 19-i találkozója előtt látott napvilágot, amelynek célja a menekültekkel kapcsolatos felelősségvállalásról szóló Globális Szerződés elfogadása.