Az el salvadori ellenzéki Arena párt képviselői azzal a botrányos és az elemi emberi jogi kötelezettségekkel totálisan ellentétes javaslattal álltak elő, hogy az abortusszal vádolt nők maximális börtönbüntetésének felső határát 50 évre emeljék.

Az el salvadori képviselők egy nagyon veszélyes játékot játszanak több millió nő életével. Az életmentő abortusz tiltása minden körülmények között már alapból kegyetlenség, de az az ötlet, hogy a börtönbüntetés időtartamát növeljék az abortuszt igénybe vevőknek vagy a számukraebben segítséget nyújtóknak egyszerűen hitványság – mondta Erika Guevara-Rosas az Amnesty International amerikai kontinenssel foglalkozó programjának igazgatója.

Ahelyett, hogy továbbra is bűnözőként kezelik a nőket, az el salvadori hatóságoknak egyszer és mindenkorra vissza kellene vonniuk a kőkorszaki törvényüket.”

A büntető törvénykönyv 1998-as módosítása óta El Salvadorban minden körülmények között tilos az abortusz – még akkor is ha a terhesség szexuális erőszak, vérfertőzés eredménye vagy életveszélyes a nőre nézve. A jelenlegi szabályok alapján 2-8 évig terjedő börtön jár érte. A módosítás jogellenes vádemelésekhez és a a törvény téves értelmezésen alapuló jogalkalmazáshoz vezet, a nőket azonnal bűnösként kezelik. A szegényebb nők különösen kiszolgáltatottak a tilalomnak.

Teodora del Carmen Vásquez salvadori nőt 2008-ban harminc év börtönre ítéltek emberölésért, miután munkahelyén halott gyereket hozott a világra. Eddig több, mint nyolc évet töltött börtönben. 2015 januárjában a Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy elutasították a kegyelmi kérelmét. Az eset részletei.

ALÁÍROM A PETÍCIÓT