Az Amnesty International Magyarország két programmal is készül az idei VOLT Fesztiválra. Bemutatjuk a Tíz igaz történet 2. című kötetünket, előtte pedig slammerek mondanak emberi jogi témájú szövegeket.

A kötetet Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója mutatja be június 30-án 17 órától, a SLAMnesty pedig 15 órakor kezdődik, mindkét program helyszíne az Irodalmi Sátor lesz.

A Tíz igaz történet című kötetben kortárs magyar írók mutatnak be megtörtént emberi jogi jogsértéseket egy-egy novella keretében. A történetek az Emberi Jogok Világnapja alkalmából megrendezett 2015-ös Levélíró Maraton tíz esetét mesélik el. Az igazságtalanul bebörtönzött, megkínzott vagy halálra ítélt áldozatokat a kampány során emberek milliói támogatták petíciójukkal és leveleikkel. Az áldozatokat az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak tekinti, rajtuk keresztül próbálja felhívni a figyelmet rendszerszintű jogsértésekre, és hétköznapi embereket mozgósítva javulást elérni az ügyükben. A tömeges aláírás hatékony fegyver, minden negyedik esetben eredményes.

A könyvben szereplő sorsok mind igaz történetek, 2015-ös Levélíró Maraton tíz esetét mesélik el. Az igazságtalanul bebörtönzött, megkínzott vagy halálra ítélt áldozatokat a kampány során emberek milliói támogatták petíciójukkal és leveleikkel. A könyv ötlete azért született 2014-ben, hogy egy új eszközzel, a szépirodalommal harcoljon a szervezet az emberi jogokért.

Idén is bebizonyítottuk már, hogy az aláírás hatékony fegyver: 43 év magánzárkában töltött idő után 2016. február 19-én a louisianai hatóságok szabadon engedték Albert Woodfoxot. Az Amnesty International az elmúlt öt év során több mint 650 000 aláírást és levelet gyűjtött Albert kiszabadítása mellett, ügye bekerült a 2015-ös Levélíró Maraton esetei közé. Pár hete pedig a brutálisan megkínzott és önkényesen fogvatartott mexikói nő, Yecenia Armenta szabadult ki börtönéből négy év után. Yecenia így köszönte meg az Amnesty International támogatását: "Hihetetlenül hálás vagyok azoknak az embereknek, akik végig velem voltak és támogattak. Az ő támogatásuk nélkül ez lehetetlen lett volna. Nagyra becsülöm, hogy másokért küzdenek, ennél szebb hivatás talán nem is lehet. Néha az igazság késik, de eljön!"

A kötet az Amnesty International Magyarország és a Libri Kiadó együttműködésével valósult meg. A novellák szerzői: Benedek Szabolcs, Kiss Noémi, Kondor Vilmos, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor, Papp Sándor Zsigmond, Péterfy Gergely, Szécsi Noémi, Térey János, Tompa Andrea. A Tíz igaz történet antológia először 2015-ben jelent meg, tíz kortárs magyar író egy-egy novellájával. A könyvet megvásárlók az Amnesty International Magyarország munkáját, az emberi jogok védelmét támogatják.

A könyvbemutató előtt 15 órától kezdődik az az Irodalmi Sátorban a SlAMNesyt, ahol slammerek mondanak szövegeket az emberi jogokért. A három fellépő, Lukács Gergely, Kovács Kristóf és Bíró Dénes a 2015-ös Levélíró Maraton eseteihez kapcsolódó illetve a szervezet Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampányához írt szövegeiket mondják majd el.

CSATLAKOZZ A KAMPÁNYHOZ

Háttér

Minden évben az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén emberek a világ minden tájáról levelek és üzenetek százezreit küldik olyanoknak, akiket nem ismernek és akikkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton a 14 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, amelynek keretében együtt érző emberek 2015-ben 3 776 809 levelet, email-t, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket. Évről évre egyre több olyan helyszín és magánember kapcsolódik be a kampányba, akik fontosnak tartják, hogy felemeljék szavukat a jogsértések ellen történjenek azok bárhol is a a világban.

Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben. A kampány másik célja, hogy a feladat, közösség nélkül maradt önkénteseknek összefogja, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözze. Szeretnénk összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen. A kampány során arra is kérjük az embereket, ha egyetértenek a céljainkkal, akkor csatlakozzanak a nyilatkozatunkhoz.