Az Amnesty International Magyarország elnöksége, munkatársai, aktivistái és támogatói idén a Tilos Rádióval közös kamionnal vesznek részt a július 2-án (szombaton) zajló 21. Budapest Pride Felvonuláson Célunk, hogy támogassuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség és barátaik véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságát illetve a jogegyenlőségért folytatott küzdelmét.

„Minden évben ott vagyunk a Budapest Pride-on, a magyar LMBTI közösség és támogatóiknak legnagyobb ünnepén. Nagyon izgatottak vagyunk, mert ebben az évben számos fantasztikus programmal készülünk a Budapest Pride hetére.” - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Bízunk benne, hogy a felvonulók idén is anélkül élhetnek majd véleménynyilvánítási és gyülekezési jogukkal, hogy azok gyakorlását bárki veszélyeztetné.”

A Felvonulás mellett további öt színes eseménnyel készülünk a június 25. és július 2. közötti Budapest Pride hétre.

Az Amnesty International Magyarország programjai időrendben az idei Budapest Pride-on:

Bubble Pride Flashmob

Helyszín: Erzsébet tér (szökőkút)

Időpont: 2016.06.25. 17:00

A Budapest Pride hetét egy látványos flashmobbal kezdjük június 25-én (szombaton) az Erzsébet téren 17 órától. Az önkénteseink buborékfújókat osztanak ki a résztvevőknek, akiknek az lesz a feladata, hogy a felhangzó zenére minél nagyobb és szebb szappanbuborékokat fújjanak. Sok szeretettel várunk mindenkit, aki egy vidám és színes eseménnyel akarja elkezdeni az idei Budapest Pride-ot. Részletek.

Lányok és fiúk – emberi jogi oktatási workshop

Helyszín: Mozsár Kávézó (1061 Budapest Nagymező utca 21.)

Időpont: 2016. június 27. 19.00

Hagyományainknak megfelelően idén is fontos szerep jut az Emberi jogi oktatási programunknak. A június 27-én 19 órakor kezdődő eseményünkön a résztvevők megismerhetik, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel lehet az LMBTI témát közel hozni fiatalokhoz, milyen drámapedagógia technikák segítségével tudunk azért tenni, hogy a már meglévő előítéleteket és elutasítást lebontsuk. Az egyes feladatok megvalósítását a résztvevők bevonásával tervezzük, a cél, hogy mindenki első kézből győződhessen meg a technikák hatékonyságáról és alkalmazhatóságáról. Részletek.

Tudsz mindent az LMBTI jogokról? - kocsmakvíz

Helyszín: AnKert (1061 Paulay Ede utca 33.)

Időpont: 2016. június 28. 21.00

90 perces kocsmakvíz az AnKertben június 28-án 21 órától. A minimum 3 fős csapatoknak 28 kérdésre kell válaszolniuk az LMBTI jogok múltjából és jelenéből. A nyertes csapat italkupont kap. Még lehet előzetesen jelentkezni június 27-ig a fruzsi@amnesty.hu címen. Részletek.

Hazaviszlek – a Grund Színház improszínháza

Helyszín: Stúdió K Színház (1092 Ráday utca 32.)

Időpont: 2016. június 30. 19.00

Két nő előttünk ismerkedik meg és szeret egymásba a Grund Színház improvizációs technikákra épülő előadásában június 30-án a Stúdió K Színházban. A két karaktert megformáló színész, Boncsér Sára és Palkovits Nóra nem tudja előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk. Azt is a jelen dönti el, hogy a két nő közös és külön-külön megélt pillanataiból melyekbe leshetünk be az 50 perc alatt. Lehetőséget kapunk rá, hogy kutatói szemmel tekintsünk olyan témákra, mint szerelem, szexualitás, bizalom, ítélkezés, felelősség, hit és a sor még folytatódik. A hétköznapi események dramaturgiájával foglalkozni annyi, mint megismerni egymást és önmagunkat. Az előadást a Grund Színház az Amnesty International Magyarország felkérésére mutatja be. Részletek.

Színészek: Boncsér Sára és Palkovits Nóra

Hang: Fodor Dávid Rendező: Andrew Hefler

Producer: Végh Fruzsina Anna

Prájdolj velünk! - az Amnesty International küldöttsége a Budapest Pride Felvonuláson

Helyszín: a 21. Budapest Pride Felvonulás

Időpont: 2016. július 2. 15:00

Ahogy minden évben idén is ott leszünk a Budapest Pride Felvonuláson, ráadásul ebben az évben egy kamionnal, amin a Tilos Rádió Tilos Pride Special DJ-i zenélnek majd. Célunk, hogy kiálljunk a magyar LMBTI emberek és támogatóik véleménynyilvánítási és gyülekezési joga mellett és a felvonulókkal együtt büszkén hirdessük: szeretni emberi jog! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindent megtegyünk mi is azért, hogy az idei Budapest Pride is a atrocitás nélkül érjen véget, ezért aktivistáink egy része önkéntes menetkísérőként vigyáz majd az ünneplő tömeg biztonságára. A tavalyihoz hasonlóan idén is küldünk jogi megfigyelőket is, akik kameráikkal szükség esetén dokumentálni fogják az esetleges atrocitásokat. A jogi megfigyelői program célja egyrészt mind a rendőrség, mind az ellentüntetők jogkövető magatartásának ösztönzése, másrészt pedig bármely fél által elkövetett jogsértések esetén a szükséges jogi eljárásokban és az ezt övező nyilvános kommunikációban a felvételek bizonyítékként történő felhasználása. Részletek.

Az Amnesty International delegációjához itt tudsz csatlakozni.

Színvadászatra fel!

Időpont: 2016. június 24. - július 3.

Az Amnesty International Magyarország az idei Budapest Pride végéig (július 3-ig) várja azokat a fotókat, amelyeken valamilyen formában a szivárvány színei jelennek meg. A fruzsi@amnesty.hu címre elküldött képeket beérkezési sorrendben feltesszük a Facebook oldalunkra, a legtöbb lájkot kapott fotó pedig felkerül a legújabb kitűzőinkre.