1951. június 20-án fogadták el a genfi menekültügyi egyezményt, 2001 óta pedig minden évben a mai napon tartjuk a Menekültek Világnapját. Több mint 60 millió olyan ember van a világon, akinek el kellett hagynia az otthonát, közülük 20 milliónak az országát is. Salil Shetty, az Amnesty International főtitkárának üzenete.

"A mai nap az együttérzésé: szolidaritást vállalunk azokkal, akik háborúk, üldöztetések vagy konfliktusok elől menekülnek el otthonaikból vagy országaikból. Az elmúlt évben tanúi voltunk a menekültek kivételes bátorságának, és annak a csodálatos segítségnek, amit azok az emberek nyújtottak, akik kitárták a szívüket és ajtajaikat előttük. A világon mindenütt emberek akarnak segíteni, és azt akarják, hogy a kormányuk is segítsen.

De sajnos annak is tanúi vagyunk, hogy mennyire nincs meg a közös politikai akarat egy valódi megoldás kidolgozására. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik vezetnek, ahelyett, hogy az önző politikai céljaikat  követnék. A Menekültek Világnapján a következő üzenetet küldjük a kormányainknak: olyan társadalmakban akarunk élni, ahol a menekülő embereket befogadják és nem csapják rájuk az ajtót. A világ vezetőinek az ENSZ szeptemberi csúcstalálkozóján erre az üzenetre kell összpontosítaniuk, és ennek megfelelően kell cselekedniük."

- Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára

Az Amnesty International Magyarország ma 18 órától az Erzsébet téren vár mindenkit, aki egy nyitottabb és befogadóbb Magyarországon akar élni. Gyere el, és nyisd ki te is a szíved a menekülő emberek előtt.

Csatlakozz az Élet határok nélkül - adj esélyt a menekülőknek nyilatkozathoz, és mutasd meg, hogy ahhoz a Magyarországhoz tartozol, amely segíti és támogatja a háborúk és üldöztetések elől menekülőket.

CSATLAKOZOM A NYILATKOZATHOZ