Hétfőn a norvég parlament történelmi jelentőségű lépést tett a transz jogok területén: szakítva az évtizedek óta tartó jogsértő eljárással végre mindenki maga dönthet majd a neméről egy gyors, hozzáférhető és átlátható eljárás keretében.

Június 6-án, hétfőn a norvég parlament végre elfogadta a nem jogi elismeréséről szóló új törvényt, amely gyors, hozzáférhető és átlátható eljárást garantál a transz emberek számára. Különösen fontos, hogy ezentúl az emberek maguk határozhatják meg nemüket, így végre valahára véget ér a korábbi szégyenletes eljárás, amely kötelezően meghatározott diszkriminatív előírásaival számos emberi jogot megsértett.

A parlament egy az egyben elfogadta az egészségügyi minisztérium javaslatát, ezzel valódi áttörést hozva a norvég transz jogok területén, még akkor is, ha néhány pontjával (például a korhatár megmaradásában) nem feltétlenül értünk egyet.

John Jeanette végre hivatalosan is nő lehet, és a személyazonosító okmányaiban is ez fog szerepelni.

Köszönjük mindenkinek, aki támogatta John Jeanette és a transz emberek jogait! Nélkületek ez sem sikerült volna.