A dán parlament ma történelmi lépésre szánta el magát, amikor bejelentette, hogy törli a transzneműséget a mentális betegségek listájáról. Dánia az első ország a világon, amely nem várt tovább a WHO-ra és cselekedett.

"A dán parlament döntése remélhetőleg például szolgál a többi ország számára , hogy végre véget érjen a transz emberek stigmatizálása és mindenhol elérhető legyen egy gyors és átlátható eljárás a nem jogi elismerésére." - mondta Leda Avgousti, az Amnesty International szexuális irányultsággal és nemi identitással foglalkozó tanácsadója.

"Méltatlan, hogy szerte a világon a transz embereket a nemi identitásuk miatt a mentális betegek között tartják számon. Ennek az eredménye, hogy át kell esniük traumatikus és megalázó pszichiátriai értékeléseken, hogy jogilag megváltoztathassák a nemüket vagy hozzáférjenek a nemi megerősítő beavatkozásokhoz."

Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), hogy törölje végre a transzneműséget a mentális betegségek közül a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) vonatkozó fejezetéből. A WHO 2018-ban vizsgálja felül a BNO-t, így ha akkor törlik, az ösztönzően hathat a világ többi országára, hogy hasonlóan cselekedjenek.