A szombaton Törökországba utazó magas rangú EU küldöttségnek fel kell szólalnia a menekültek jogainak széleskörű megsértése ellen, nem söpörhetik a problémákat továbbra is a szőnyeg alá – áll az Amnesty International mai közleményében.

Angela Merkel kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Frans Timmermans, a Bizottság alelnöke az ország déli részén található Gaziantep tartományba is ellátogat.

Az EU-Törökország alku hatályba lépése óta eltelt hetekben az Amnesty International és más szervezetek is dokumentálták, ahogy a török hatóságok megtagadták a menekültektől, hogy Szíria felől az ország területére lépjenek, a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk, és erőszak alkalmazásával visszaküldték őket azokba az országokba, ahonnan elmenekültek.

„Nincs az a fotóalkalom, amely elhomályosíthatja az alku jogsértő mivoltát. Angela Merkelnek nem néhány mosolygós fotóval kell visszatérnie Németországba, hanem kőkemény garanciákkal arra vonatkozóan, hogy a török hatóságok nem küldenek vissza menekülteket a származási országokba, és biztosítják számukra a hozzáférést egy hatékony menekülteljáráshoz” – jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

© JOE KLAMAR/AFP/Getty Images

Törökország jogellenesen küld vissza menekülteket Szíriába

Az Amnesty International által gyűjtött vallomások egyértelműen szemléltetik, hogy a török hatóságok összegyűjtik a szíriai háború elől menekülőket – köztük terhes nőket és gyerekeket –, és százával küldik vissza őket Szíriába, megsértve ezzel a török és a nemzetközi jogot.

A más nemzetiségű menekültek sorsa hasonló. Törökország erőszakkal toloncolt ki 30 afgánt alig pár órával az EU-Törökország alku aláírása után, annak ellenére, hogy a menedékkérők elmondták, hazatérésük esetén a tálibok meg fogják őket támadni.

A török hatóságok az elmúlt hónapokban lezárták a határaikat mindenki, köztük súlyosan sérült szír menekültek előtt is. Jelentések szerint az elmúlt hetekben egyre többször lőttek rá szír menekültekre, miközben próbáltak irregulárisan átkelni a határon; többen közülük meghaltak.

A török hatóságok akadályozzák a menekültek helyzetének monitorozását

A UNHCR és civil szervezetek még mindig nem léphetnek be azokra a helyekre, ahol a menekültek vannak, köztük azokba a létesítményekbe sem, ahol a migrációs alku alapján Görögországból kitoloncoltakat őrzik.

Ha a független szervezetek számára megtagadják a belépést, az növeli a török menekültügyi őrizetben elkövetett jogsértések előfordulásának kockázatát.

Az Amnesty International korábban dokumentálta, ahogy menekülteket tartanak fogva a külvilágtól elvágva Törökországban, akik így nem férhetnek hozzá jogi segítségnyújtáshoz vagy jogi képviselethez, és nem érintkezhetnek a külvilággal. A független monitorozás létfontosságú annak biztosításában, hogy minden Görögországból kitoloncolt vagy Szíriából érkező menekült emberi jogait tiszteletben tartsák.

„Az EU vezetőinek szembesülniük kell a valósággal. Törökország nem egy biztonságos ország, ahova menekülteket lehet visszaküldeni. Az EU vezetőinek be kell fejezniük a kötelezettségeik alóli kibúvók keresését, és be kell fogadniuk azokat a menekülteket, akik nem leltek máshol menedékre és védelemre. Egészen addig fel kell függeszteni a Törökországba való visszaküldéseket, amíg nem biztosítják ott a megfelelő körülményeket. Az EU országok teendője az lenne, hogy létrehoznak egy ambiciózus áttelepítési mechanizmust, amely biztonságos és legális migrációs csatornákat biztosít a Törökországban lévő menekültek számára, hogy elérjék Európát” – hangsúlyozta John Dalhuisen.