Az Amnesty International levélben fordult az EU tagállamok külügyminisztereihez – köztük Szijjártó Péterhez – a Külügyi Tanács április 18-i ülése előtt. Emlékeztettük, hogy nem hunyhatunk szemet az emberi jogok rendszeres és durva megsértése felett politikai célok érdekében.

LEVÉL SZIJJÁRTÓ PÉTERNEK

A Külügyi Tanács április 18-án tartja következő ülését, ahol napirendre kerülnek az EU és harmadik országok közötti migrációs tárgyú megállapodások és a március 18-i EU-Törökország alku végrehajtása is. A téma kapcsán felhívtuk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter figyelmét az EU-Törökország megállapodás és az EU harmadik országokkal kötött migrációs együttműködéseit övező aggályainkra, amelyek közös jellemzője, hogy figyelmen kívül hagyják a migránsok, menekültek és menedékkérők emberi jogait, és egyre inkább lehetővé teszik a harmadik országok számára, hogy – figyelmen kívül hagyva a nemzetközi elvárásokat – ne javítsanak az emberi jogok helyzetén.

Az Amnesty International bebizonyította, hogy a török hatóságok jogellenesen vesznek őrizetbe, tartanak fogva és kényszerítenek vissza menekülteket és menedékkérőket a háborús zónákba azóta, hogy az EU-Törökország Akciótervet 2015 októberében elfogadták. Azt is bemutattuk, hogy a török hatóságok 2016 januárja óta majdnem napi szinten százasával küldenek vissza szíriai férfiakat, nőket és gyerekeket Szíriába halálos veszélynek téve ki őket. De nemcsak a szír állampolgárokat fenyegeti veszély, más nemzetiségűek esetében is jogellenes bebörtönzéseket, a menedékkérelem benyújtásának megtagadását és visszaküldéseket dokumentáltunk.

Azonban az EU éppen úgy felelős az emberi jogok megsértésében mint Törökország: migránsokat, menedékkérőket és menekülteket tartanak hosszú ideig fogva Görögországban idegenrendészeti őrizetben, ahol nem kapnak jogi segítséget, rendkívül korlátozott a hozzáférésük az egyes szolgáltatásokhoz, és szinte semmilyen információt nem kapnak arról, hogy mi fog velük történni. Még a különleges bánásmódot igénylők (terhes nők, kisgyermekes anyák, betegek stb.) szükségleteire sincsenek tekintettel. Az őrizet elrendelése a legtöbb esetben automatikus, vagyis önkényes, így tehát jogellenes.

Levelünkben emlékeztettük a külügyminisztert, hogy a jogsértések megkérdőjelezik az EU harmadik országokkal kötött migrációs tárgyú együttműködéseit, amelyek nem szólnak másról, mint a felelősség áthárításáról, és megerősítik azokat az elnyomó rezsimeket, amelyek felelősek a menekültválság kialakulásáért, ahelyett, hogy a migráció valódi okait kezelnék.

Aggályaink mellett megfogalmaztuk azt is, hogy mit kellene az EU-nak ahhoz tennie, hogy a migránsok, menekültek és menedékkérők jogai érvényesüljenek:

• Azonnali hatállyal biztosítsák, hogy az EU-Törökország alku megfeleljen a nemzetközi emberi jogi szabályoknak és előírásoknak.

• Garantálják az EU-Törökország migrációs alku végrehajtásának független felügyeletét, és biztosítsák minden olyan intézmény független ellenőrzését, ahol migránsokat és menedékkérőket tartanak fogva.

• Ne kössenek migrációs témájú megállapodásokat a nagyszámú menekültet kibocsátó országokkal – így Szudánnal, Szomáliával, Afganisztánnal vagy Eritreával – és ne támogassák az EU-ból ezekbe az országokba történő visszafogadásokat és visszaküldéseket.

• Minden olyan harmadik ország esetében, amely részt vesz migrációs együttműködésben, értékeljék az emberi jogok helyzetét és kövessék azok folyamatosan figyelemmel.

• Vállaljanak nagyobb morális és tevőleges felelősséget a globális menekültválságban kezelésében azzal, hogy azonnali és konkrét lépéseket tesznek az áttelepítési helyek növelése érdekében és alakítsanak ki más legális migrációs csatornákat az EU-ba tartó menekültek és menedékkérők részére.

Az Amnesty International – más vezető jogvédő szervezetekkel együtt – ellenzi az EU-Törökország alkut, amelyet a menekültek és menedékkérők jogainak kiárusításának és elárulásának tartunk. Ebben az írásunkban részletesen elmagyarázzuk, hogy miért tarjuk jogilag és morálisan is vállalhatatlannak az alkut.