A Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatán nyertes Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között elnevezésű 14 hónapos projektünket (NCTA-2014-10876-G) április 16-án, a Madách Imre Gimnáziumban zárjuk le. Az egész napos programra meghívtuk a projektben résztvevő 14 tanoda diákjait, munkatársait, a gyerekek hozzátartozóit, hogy együtt tegyünk pontot a közös munkánk végére.

Az emberi jogok iránti érzékenyítést nem lehet elég korán kezdeni. A nyitottság, a tisztelet, a figyelem olyan alapvető értékek, amelyek hozzásegítik a gyerekeket ahhoz, hogy az emberi jogok értői és követői legyenek. Munkánk során a fiatalokból egymásra figyelő közösséget igyekszünk formálni, hosszabb távon az értékrendszer kialakítása, a tolerancia fejlesztése a cél. A foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel hangolunk, a különböző témákat csoportokba rendezve dolgozzuk fel. Cél, hogy a fiatalok megértsék és megérezzék az emberi jogok lényegét. Egy foglalkozás akkor számít sikeresnek, ha a jelenlevők mertek bátran kérdezni, válaszolni, vitatkozni.

Emberi Jogi Oktatásunk eddigi leghosszabb és legmozgalmasabb időszaka zajlott 2015 márciusa óta, melyben 280 tanodással ismerkedtünk meg, s ismertettük meg, mit jelent számunkra az elfogadás, a kiállás, a tisztelet, egyenlőség és méltóság. Képzéseinken túl emberi jogi táborokat és családi napokat is szerveztünk, ahol a gyerekek egymással is találkozhattak.

Megismertük a szülőket, testvéreket, a tanodás mentorokat és munkatársakat, beleláttunk a nehézségekbe és a jól működő folyamatokba, és közben tizenhét önkéntes képzőnk nélkülözhetetlen segítségével megmutattuk, mi mit tudunk ezekhez hozzátenni.

Szombaton 14 órától a gyerekek programjai mellett szervezünk egy kerekasztal-beszélgetést, ahol a jelenlévő mentorokkal, vezetőkkel értékeljük a programot. Sikerült-e megtalálnunk a Te, én, mi és az emberi jogok címet viselő tematikánk helyét a Mátraverebélyi, Rimóci, Nagybátonyi, Lucfalvai, Nagykörűi, Meszesi, Élmény-Tár, Gilvánfai Nyitott Ház, Pátka Bárányai, Aranyalma, Fészek, Domino, Szegedi és Tiszaszigeti Motiváció Tanodában?

Erre keresünk választ a felnőttekkel.

A Madách Gimnáziumban zajló program (VII. Barcsay u. 5.) nyilvános része, melyre szeretettel várjuk:

10:45 megnyitó (színházterem)

11:00 Gyűlölet nélküli világban szeretnénk élni – tábori műsorok (színházterem)

14:00 Flashmob egy gyűlölet nélküli világért – főpróba (nagy tornaterem)

Flashmobbal zárjuk a 14 hónapos Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között elnevezésű projektünket, melynek helyszíne és pontos időpontja egyelőre titkos. A Madách Imre Gimnáziumban április 16-án, szombaton 14 órától összpróbára várjuk mindazokat, akik tánccal is szeretnének tenni egy gyűlölet nélküli világért. Osváth Adrienn koreográfus koreográfiájával, Whitney Houston My love is your love című dalára fogunk táncolni. Minél többen és együtt.

Háttér

A közoktatásban gyakran szembesülünk kirekesztő, előítéletes megközelítésekkel, a gyerekek készségeihez nem illeszkedő módszertannal. Így a fiataloknak nincs eszköztáruk a konfliktusok megoldására, nem megfelelő az önbecsülésük, önérdek-érvényesítő képességük, otthonról sem mindig kapnak támogatást; ezért egyesek önként döntenek a kilépés mellett, míg másokat az iskolák küldenek el. Különösen igaz ez a különböző társadalmilag sérülékeny csoportok tagjaira.

A sérülékeny fiatalok kevésbé tudják érvényesíteni érdekeiket és alapvető emberi jogaikat, különösen az oktatáshoz való jogukat. A Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között projekt elsődleges célja a 10-16 év közötti, társadalmilag sérülékeny fiatalok és közvetlen környezetük érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt az emberi jogi szemlélet átadásán keresztül.