Márciusban indult Élet határok nélkül kampányunk következő állomása április 15-én, este hétkor a Corvin Clubban lesz, ahol magyar slammerek mondanak a meneküléshez, a be- és elfogadáshoz kapcsolódó szövegeket.

Slam poetry estünkön 10 nevezővel és 4 meghívott fellépővel várunk, akik az Élet határok nélkül témát dolgozzák fel 3 perc 15 másodperces szövegeikben. A zsűriben dr. Iván Júlia a Helsinki, Jeney Orsolya az Amnesty képviseletében, és Dragomán György, író. Az est házigazdája Papp Réka Kinga. A rendezvényre a belépés ingyenes.

4 MEGHÍVOTT FELLÉPŐ:

Kemény Zsófi

Gábor Tamás Indiana

Bencsik Ádám Ponza

Csider István Zoltán

1 ÁLDOZATI BÁRÁNY:

Bíró Dénes – az Amnesty Inernational Magyarország aktivistája és képzője

5 FŐS SZAKMAI/KÖZÖNSÉG ZSŰRI:

dr. Iván Júlia – a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának jogásza

Jeney Orsolya – az Amnesty International Magyarország igazgatója

Dragomán György – József Attila-díjas magyar író, műfordító, a Tíz igaz történet kötet egyik alkotója

1 HOST:

Papp Réka Kinga

3 DÍJAZOTT.

SLAMNESTY

Az Amnesty International Magyarország 2013-as közgyűlésének zárásaként Slamnesty címmel hagyományteremtő slam poetry-estet tartott a honi slam poetry nagyjaival a MÜSZI színpadán. A hagyomány azóta folytatódik, a Corvin Clubban az ötödik ilyen rendezvényt tartjuk péntek este.

Háttér

Magyarországra – számos európai országhoz hasonlóan – 2015-ben soha nem látott mennyiségű menekült és menedékkérő érkezett, többségük háborús konfliktusok és a terror elől menekült el az otthonából. Bár Magyarország kivonta magát a menekültválság európai megoldási kísérleteiből, és mindent megtett, hogy a menekülőket az ország területén kívül tartsa – többek között a kriminalizálta a határzár irreguláris átlépését, és kerítéssel zárták le az ország Szerbiával és Horvátországgal közös határát – a közbeszédet a mai napig tematizálja a menekültkérdés. Számos véleményt és ellenvéleményt lehet hallani a kérdésben, azonban a legtöbbször ezek nélkülözik a személyes tapasztalatokat és ismereteket, az emberek nagy része anélkül formál véleményt sok százezer emberről, hogy akár egyetlen menekülttel vagy menedékkérővel is találkozott volna.

A magyar emberek egy része bebizonyította 2015-ben, hogy Magyarországnak van egy másik arca. Több ezer önkéntes dolgozott éjt nappallá téve a budapesti és szegedi vasútállomáson illetve az ország déli határánál, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson, és számukra elviselhetőbbé tegye a rettenetes körülményeket.

Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek elnevezésű kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel szemben. A kampány másik célja, hogy a feladat, közösség nélkül maradt önkénteseknek összefogja, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözze. Szeretnénk összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen. A kampány október közepéig tart, amelynek során rendszeres közösségi programok és interaktív események szervezésével biztosítjuk, hogy az uralkodó idegenellenes retorika mellett megjelenhessen azoknak is a hangja, akik esélyt akarnak adni a kiszolgáltatott embereknek.