Az Európai Bizottság tegnap bemutatott reformjavaslatainak a menekültek tisztességesebb elosztását és számukra jobb körülményeket kell teremteniük Európában – mondta az Amnesty International.

Teljes egészében tarthatatlan lenne, ha bármilyen javasolt reform csak fenntartaná a mostani helyzetet. Őrültség lenne kitartani egy olyan rendszer mellett, amely miatt 50 ezer menekült rekedt meg Görögországban szörnyű körülmények között” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. „Nem szalaszthatjuk el megint annak az esélyét, hogy érdemben változtassunk azokon a problémákon, amelyekkel az Európába érkező menekülteknek szembe kell nézniük.”

Tisztességtelen azt várni a menekültválság európai frontországaitól, akik így is küzdenek a válsággal, hogy ők viseljék a legnagyobb terheket, miközben más országok nem segítik a lehetőségeikhez képest a menekülteket és az őket befogadó országokat.”

A javaslatok – amelyek célja, hogy megossza a felelősséget az uniós országok között – nagy vonalakban a helyes irányba tett lépések. Azonban az ördög a részletekben rejlik, különösen ha elsősorban a szankciók és a kényszer erejében bíznak.”

Amikor arról van szó, hogy létrehoznak egy közös európai menekültügyi eljárást, komoly kockázata van, hogy az erőfeszítéseket inkább arra összpontosítják, hogy az EU-t hozzáférhetetlenné tegyék a menedékkérők számára. Ezt el kell utasítani.”

Az Amnesty International határozott véleménye, hogy az európai menekültügyi rendszer bármilyen reformjának fenn kell tartania a menedékhez való jogot, biztosítania kell a menedékkérők arányos elosztását a tagállamok között, tiszteletben kell tartania az emberi jogokat és biztosítania kell, hogy szívesen fogadják őket és hatékonyan elősegítik az integrációjukat a fogadó társadalomba.