A történelmi jelentőségű ítéletet hozott a Fülöp-szigeteki bíróság Jerryme Corre ügyében: egy rendőrtisztet bűnösnek találtak kínzás vádjában.

Ez az első ilyen jellegű döntés az ország 2009-ben hatályba lépett kínzás elleni törvénye óta, amely az Amnesty International három éves kampányát követően született. A szervezet 2013 decemberében karolta fel Jerryme Corre ügyét - egy évvel letartóztatása után - a Kínzás Stop! kampánya keretében.”

Jerryme több mint 4 évet töltött börtönben, koholt vádak miatt folyt vizsgálat ellene, a rendőrség pedig többször megkínozta. A rendőrtiszt elítélése viszont azt az egyértelmű üzenetet küldi, hogy a kínzásoknak véget kell vetni és az elkövetőket felelősségre vonják” – mondta Champa Patel, az Amnesty International délkelet-ázsiai regionális irodájának igazgatója.

Noha a rendőrtisztnek lehetősége van még fellebbezni, ez a tárgyalás önmagában hatalmas előrelépés. A Fülöp-szigeteki hatóságoknak most biztosítaniuk kell a gyors és pártatlan kivizsgálását minden esetnek, amelyben rendőrök vagy más állami szervek által elkövetett kínzás vagy visszaélés állhat fenn.”

Az ítéletet március 29-én hirdették ki, de az Amnesty International csak most jutott hozzá a dokumentumokhoz.Jerick Dee Jimenez rendőrtisztet március 29-én a maximálisan kiszabható 2 év 1 hónap szabadságvesztésre ítélte egy pampangai bíróság, amely északra található Manilától, bűnösnek találva kínzás vádjában. Továbbá 100000 peso (2173 dollár) kártérítést kell fizetnie Jerryme Correnak. Egy másik rendőrtiszt ugyanezekkel a vádakkal néz szembe, ő azonban szabadlábon védekezhet. Jerryme Core Panmpanga tartományban volt látogatóban egy rokonánál 2012 januárjában, amikor 10 fegyveres civil ruhás rendőr letartóztatta és elvitte egy rendőrállomásra, ahol árammal kínozták, megverték és azzal fenyegették, hogy megölik. A rendőrség vádjait – állításuk szerint Jerryme Corre kábítószerrel kereskedett, kirabolt es megölt egy külföldi állampolgárt illetve megölt egy rendőrtisztet, a férfi végig határozottan tagadta.

Miközben a rendőrök kínozták Jerryme Corret többször Boyet néven szólították, miközben a személyi igazolványa tanúsította, hogy nem így hívják, emellett egy a férfit ismerő tisztviselő a városból tanúvallomásában feltárta a rendőrségnek, hogy rossz embert tartóztattak le. Ennek ellenére kényszerítették, hogy aláírjon egy vallomást, amit nem olvashatott el, és azóta is börtönben volt kábítószerrel való visszaélés vádja miatt.

A keddi ítélet az első alkalom, hogy bárkit is elítéltek egy Fülöp-szigeteki bíróságon a kínzás elleni törvényre hivatkozva. Az Amnesty International többször kifejezte a kínzással kapcsolatos bűnügyek kivizsgálásának eredménytelensége miatt érzett aggodalmát. Sok esetben ezek az ügyek el sem jutnak az előzetes vizsgálati szakaszba, és az a kevés, amely a bíróság elé kerül, rendkívül lassan halad előre.Az Amnesty International felszólítja a Fülöp-szigeteki kormányt, hogy nyilvánosan is ítéljék el a kínzást és más kegyetlen, embertelen bánásmódot, és vizsgálják felül a jelenlegi panasz benyújtására rendelkezésre álló mechanizmust a rendőrségi visszaélésekkel kapcsolatban, hogy az áldozatok számára könnyebbé váljon az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés.