A múlt heti EU–Törökország migrációs megállapodástervezet óta kialakult fejlemények aligha kendőzik el a menekültek Törökországba történő tömeges visszaküldésének szégyenletes európai tervét – mondta az Amnesty International, miután az Európai Bizottság sajtóközleményben részletezte, hogyan kellene szerinte megvalósítani a tervet.

Ugyan előrelépést jelent, hogy a múlt héten körvonalazódó lesújtó EU–Törökország alkut követően a hangsúly azon van, hogy a menedékkérelmeket egyénileg bírálják el, de ennek érdemi jelentőséggel is kell bírnia, nem lehet csupán kozmetikázása az eddigieknek” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója. “Ebből viszont nem lesz semmi, ha Törökországot ugyanezzel a tollvonással visszaküldésre alkalmas, biztonságos országnak nyilvánítják, hiszen ott már egyszerűen senki sincs biztonságban – a szíriai menekültek sem.”

Valójában az alku lényege nem változott. Ezek a nem érdemi eljárások nem fogják elkendőzni Európa bűnösségét, ha elkezdik nagy számban visszaküldeni a menekülteket.”

Egyszerűen vállalhatatlan, ha az életüket kockáztató emberek számához igazítjuk a menekültek áttelepítésének lehetőségét. Az EU-nak magának kellene megszerveznie a menekültek nagy számban történő áttelepítését Törökországból, nem pedig arra várnia, hogy Törökország megfeleljen a nemzetközi védelemre vonatkozó előírásoknak, vagy cinikusan bejelentse, hogy már eddig is megfelelt azoknak.”