Az Amnesty International Magyarország országos kampányt indít egy befogadóbb és toleránsabb magyar társadalomért.

Magyarországra – számos európai országhoz hasonlóan – 2015-ben soha nem látott mennyiségű menekült és menedékkérő érkezett, többségük háborús konfliktusok és a terror elől menekült el az otthonából. Bár Magyarország kivonta magát a menekültválság európai megoldási kísérleteiből, és mindent megtett, hogy a menekülőket az ország területén kívül tartsa – többek között a kriminalizálta a határzár irreguláris átlépését, és kerítéssel zárták le az ország Szerbiával és Horvátországgal közös határát – a közbeszédet a mai napig tematizálja a menekültkérdés. Számos véleményt és ellenvéleményt lehet hallani a kérdésben, azonban a legtöbbször ezek nélkülözik a személyes tapasztalatokat és ismereteket, az emberek nagy része anélkül formál véleményt sok százezer emberről, hogy akár egyetlen menekülttel vagy menedékkérővel is találkozott volna.

A magyar emberek egy része bebizonyította 2015-ben, hogy Magyarországnak van egy másik arca. Több ezer önkéntes dolgozott éjt nappallá téve a budapesti és szegedi vasútállomáson, illetve az ország déli határánál, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson, és számukra elviselhetőbbé tegye a rettenetes körülményeket.

Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek elnevezésű kampány célja, hogy a magyar társadalom befogadóbb és szolidárisabb legyen a hazánkba érkező és köztünk élő menekültekkel és menedékkérőkkel. A kampány másik célja, hogy a feladat, közösség nélkül maradt önkénteseket összefogja, közös gondolkozásra és cselekvésre ösztönözze. Szeretnénk összehozni azt a közösséget Magyarországon, amely közösen dolgozna azon, hogy hazánk befogadóbb, nyitottabb és szabadabb ország legyen.

A kampány március 5-én indul és október közepéig tart. Magyarországon élő menekülteket mutat be, akik beszélnek vagy éppen most tanulnak magyarul, beilleszkedtek a helyi társadalomba, dolgoznak és szeretnek itt élni. Az ő történetük, életpályájuk, társadalmi szerepük bemutatásával emberközeli képet alakítunk ki azokról, akiket sokan névtelenül, arctalanul elítélnek. Célunk, hogy mindenki adjon egy esélyt a menekülőknek, ismerje meg őket és a történetüket, mielőtt véleményt formál róluk.

A kampány során a folyamatos jelenlétre törekszünk: rendszeres közösségi programok és interaktív események szervezésével biztosítjuk, hogy az uralkodó idegenellenes retorika mellett megjelenhessen azoknak is a hangja, akik esélyt akarnak adni a kiszolgáltatott embereknek.

A kampány 2016. március 5-én indul az Ankertben (Budapest, VI. Paulay Ede utca 33.). Minden érdeklődőt szeretettel vár a szervezet.

A program:

16:00-16:15 Megnyitó

16:00-21:00 Tábori Ádám fotókiállítása

16:30-17:30 Mi lenne, ha – nyílt emberi jogi óra

17:30-19:00 Workshop – fórum színházi technikákkal

18:00-19:00 Rapid randi-az Élet határok nélkül szereplőivel és közreműködőivel

19:15-19:30 Kampány bemutató

19:30-20:30 Beszélgetés az Élet határok nélkül szereplőivel és közreműködőivel

20:30-21:30 Emberi jogi kocsmakvíz

„A magyar emberek egy része 2015-ben már megmutatta, hogy mit jelent az emberség, és mennyire fontos, hogy segítsünk a kiszolgáltatott menekülőknek” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Az Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek kampányunk lehetőséget kínál arra, hogy átléphessük saját határainkat, megismerjük és segíthessük a menekülőket. Hiszünk abban, hogy Magyarországnak van egy emberségesebb arca is. Azokkal, akik számára fontosak az emberi jogok és akik készek esélyt adni másoknak, közösen szeretnénk szembemenni az idegenellenes hangulattal és kommunikációval. A következő nyolc hónapban számtalan lehetőséget biztosítunk arra, hogy valódi közösséggé válhassanak mindazok, akik egy nyitottabb, szolidárisabb és befogadóbb Magyarországon szeretnének élni.”