Az Amnesty International légicsapásokat ellenőrző vizsgálata szerint úgy tűnik, orosz és szír kormányerők hadi stratégiájuk keretében szándékosan támadtak meg kórházakat és más egészségügyi intézményeket az utóbbi három hónapban, hogy megtisztítsák az utat földi haderőik számára Észak-Aleppo felé.

© AFP/Getty Images

A szír hadsereg és szövetségesei még a tűzszünetről szóló egyezmény tárgyalásai alatt is növelték az egészségügyi intézmények ellen indított támadásaik számát.

A szír és orosz haderők szándékosan támadnak meg egészségügyi intézményeket, ezzel pedig botrányosan megsértik a nemzetközi humanitárius jog alapelveit. Ami még inkább felháborító, hogy úgy tűnik, a kórházak megsemmisítése részévé vált katonai stratégiájuknak” – mondta Tirana Hassan, az Amnesty International Válságkezelési Igazgatója. „A legutóbbi támadássorozat Aleppotól északra fekvő egészségügyi intézmények ellen már sokadik példája a orvosokat és kórházakat ért támadásoknak, egy olyan stratégia részeként, ami eddig számtalan intézményt rombolt le, valamint nővérek és orvosok százainak életébe került a konfliktus kirobbanása óta.”

A szervezet legalább hat, kórházakat, rendelőket és egészségügyi központokat célzó szándékos támadásról gyűjtött meggyőző bizonyítékokat az Aleppo vidéki kormányzóság északi részén az utóbbi 12 hétben. A támadások során legalább három civil vesztette életét, köztük egy egészségügyi dolgozó, és 44-en megsérültek. Ezek a támadások fokozták a egészségügyi intézmények támadásának növekvő tendenciáját Szíria különböző részein, mely háborús bűnnek minősül.

Az Amnesty International kutatói hat egészségügyi intézmény, illetve különböző szír és török humanitárius szervezet dolgozóival beszéltek, akik elmondták, mennyire nehezen tudnak megbirkózni a rengeteg civil áldozat orvosi ellátásával, amióta 2016 februárjában jelentősen megnövekedett a légicsapások száma a térségben.

Két Aleppotól északnyugatra fekvő város, Anadan és Hreitan egészségügyi dolgozói elmondták az Amnestynek, hogy a szír kormány a kórházak és más szolgáltatások megtámadását alkalmazza stratégiaként, hogy kiürítsenek egész településeket, és előmozdítsák földi előrehaladásukat.

Egy anadani orvos ezt nyilatkozta: „Mindig a kórházak, a vízkészlet és az áramszolgáltató a támadások első célpontja. Ha ezeket megsemmisítik, az emberek elvesztik a túléléshez szükséges szolgáltatásokat. Ez történt Anadannal is. Február közepére a legtöbb lakos elhagyta a várost, miután február 2-án megtámadták a frontkórházat és az egészségügyi központot. Viszont sajnos nem mindenki tudott elmenni. Akik hátramaradtak, többnyire idősek, akiknek égető szükségük van orvosi ellátásra.”

A lázadók által ellenőrzött terület Aleppo környéki kórházai az orosz és szír kormányerők legfőbb célpontjaivá váltak. Ezzel az ostromlott területeken élő civilek elvesztettek egy rendkívül fontos segítséget a túléléshez, és nem maradt más választásuk, mint menekülni” – mondta Tirana Hassan.

Mindenki, akivel az Amnesty International munkatársai beszéltek egyetértett abban, hogy a megtámadott kórházak kizárólag humanitárius célból működtek, nem voltak a közelükben katonai járművek, ellenőrző pontok, katonák vagy frontvonalak.

Olyan civilek és civil intézmények (többek között kórházak és más egészségügyi központok) megtámadása, amelyek nem vesznek részt hadi eseményekben, megsérti a nemzetközi humanitárius jogot (más néven a háború törvényeit) és háborús bűnnek minősül. A háború törvényei szerint a kórházak és egészségügyi intézmények kiemelt védettséget élveznek. Az egyetlen eset, amikor elveszítik a védettségüket, ha humanitárius célokon túl használják őket, hogy az 'ellenségnek ártsanak', például fegyvereket tárolnak bennük.

Még ha ez meg is történik, a támadó félnek kötelessége figyelmeztetést küldeni, amelyben egy ésszerű határidőt ad meg, és csak akkor támadhat, ha ezt a figyelmeztetést nem vették figyelembe.

Többször figyelmeztettük a szír és az orosz kormányt, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. Emellett sürgettük Oroszországot, hogy folytasson le hiteles és független nyomozást a kórházak megtámadásával és egyéb komoly jogsértésekkel kapcsolatban” – jelentette ki Tirana Hassan. „Az egészségügyi dolgozók és intézmények az őket ért támadások helyett tiszteletet és védelmet érdemelnének. Beteg és sebesült emberek rekedtek a török határon vagy halnak meg Szíriában, mert az Aleppo vidéki kormányzóság elleni offenzívában a kórházak váltak frontvonallá. Egy kormánynak nincs mentsége arra, hogy az emberek nem férnek hozzá az orvosi ellátáshoz. Nincs mentség a kórházak szándékos, sorozatos megtámadására.”

© Map produced by Amnesty International. Basemap via BingAleppo környéki megtámadott egészségügyi intézmények

Háttér és tanúvallomások

Egy helyi ellenőrző szerv, a Syrian Network for Human Rights szerint 2015 szeptembere óta az orosz és szír kormányerők legalább 27 kórházat támadtak meg, közülük nyolcat Aleppo kormányzóság területén. A Syrian American Medical Society (SAMS) az Amnestynek azt mondta, hogy 2015 decembere óta legalább 13 kórház vált légicsapás áldozatává, egyet pedig felszíni rakétával támadtak meg február 15-én. A 14 támadás során 4 egészségügyi dolgozó és 45 civil vesztette életét.

A Physicians for Human Rights jelentette, hogy mióta konfliktus kirobbant, legalább 346 támadás történt egészségügyi intézmények ellen, amelyek során 705 dolgozót öltek meg. Ezen támadások nagy részéért a szír kormányerők és szövetségeseik felelősek.

Az Amnesty International kutatói az Észak-Aleppo területén 2015 decembere és 2016 februárja között végrehajtott hat támadást vizsgálták.

Az aleppoi vidék északi részén végrehajtott offenzíva

2016 januárjának utolsó hetében szír kormányerők, orosz légicsapások segítségével, szárazföldi támadást indítottak az Aleppo vidéki kormányzóság északi területén, hogy felszabadítsák a lázadó csoportok által ostrom alatt tartott Nubul és Zahraa településeket. Ezzel elvágták az utánpótlás útvonalát az egész területen, illetve Törökország és Aleppo között. Február 1-jén a szír kormányerők és a Szíriai Demokratikus Erők (akik között kurd, arab és asszír csapatok is találhatók) ugyanezen a területen folytatták offenzívájukat.

Civilek, akik elmenekültek az Aleppo vidéki kormányzóság északi részéből a Bab al-Salaam határátkelőn át Törökországba, az Amnesty International munkatársainak elmondták, hogy az orosz és szír kormányerők légicsapásai február első hetében sokszorozódtak meg, emiatt pedig ezrek kényszerültek elhagyni az otthonukat. Mivel nem maradt működő kórház a közelben, a sebesülteknek órákig kellett autózniuk orvosi segítségért. Az Aleppo környéki orvosokkal és egészségügyi dolgozókkal készített interjúk alapján elmondható, hogy a kórházakat az elsők között támadták meg az offenzíva megkezdésekor. Az orvosok szerint a hadmozdulat célja az volt, hogy csökkentse az egészségügyi intézmények kapacitását és megakadályozza, hogy a sebesültek orvosi segítséget kapjanak.

Tel Rifaat

Két orvos és egy aktivista, akik két nappal azelőtt hagyták el Tel Rifaatot, hogy a Szír Demokratikus erők egy csoportja, a Embereket Védelmező Egység átvette volna a hatalmat a város felett, február 15-én a következőket mondták az Amnesty International munkatársainak: mind a három egészségügyi központ, azaz egy hadikórház, egy rehabilitációs központ és egy vese-dialízis központ vált légitámadások áldozatává február 8-tól kezdve, egy időben a földi támadás kezdetével. A támadásokban hat dolgozó és három civil sérült meg, valamint a településnek ezzel nem maradt működő egészségügyi intézménye.

Dr. „Faraj” (az igazi nevét biztonsági okok miatt megváltoztattuk), a három intézmény igazgatója így nyilatkozott az Amnestynek:

A kurdok elfoglaltak több falut az Aleppo vidéki kormányzóság északi területén február elején és Tel Rifaat felé tartottak. Ahogy közeledtek, az orosz és szír hadsereg megtámadta az egészségügyi intézményeket. Emiatt azokat a civileket, akik a bombázásban megsérültek, a szír-török határra kellett átszállítani, mert egy helyi működő kórház sem maradt a térségben.

Néhány héttel a jelenlegi offenzíva előtt, 2015. dec. 19-én 2 óra 45 perckor egy légicsapás pusztította el Tel Rifaat egyik intézményét, amely orvosi ellátást biztosított speciális igényű gyermekeknek. Az intézményt, igazgatója elmondása alapján, 2014-ben állították fel és azóta 250 környékbeli gyermeket kezeltek itt havonta.

Maskan falu

Az Independent Doctors Association (IDA) egyik orvosa Törökországban az Amnestynek azt mondta, hogy a hadikórházat, amit az Aleppo vidéki kormányzóság északi részén található Maskan faluban támogatnak, február 1-jén evakuálni kellett, a fokozódó légicsapások és az elkerülhetetlen földi invázió miatt. Az evakuáció másnapján az IDA fényképeket kapott, amelyeken a légicsapás által addigra már elpusztított kórház látható.

A szír kormány február 15-én vette birtokba a már teljesen elhagyatott falut. Az Amnesty International megvizsgált képeket, illetve egy videót, amelyben a kormányerők azt állítják, hogy a kórházat terroristák használták háborús sebesültjeik kezelésére. Azonban a nemzetközi humanitárius jog védettséget biztosít minden kórháznak, ami humanitárius funkciót lát el, ebbe pedig a háborús sebesültek kezelése is beletartozik.

Anadan

Anadanban dolgozó orvosok és egy egészségügyi dolgozó az Amnesty munkatársainak elmondta, hogy január 27-én és február 2-án orosz és szír harci repülőgépek által végrehajtott két légicsapás a hadikórház nagy részét megsemmisítette, és működésképtelené tett egy rehabilitációs intézményt. A rehabilitációs központ egyik terapeutája ezt mondta:

„Február 1-jén fokozódtak a légicsapások. Másnap 8.30-kor az épületbe csapódott egy rakéta. Épp munkába tartottam, amikor láttam és hallottam a robbanást. Mikor odaértem az épülethez, a sofőr holttestét láttam a bejáratnál, két beteg és öt dolgozó pedig súlyosan megsérült. El kellett szállítanunk őket Anadanból. A központ már nem működik. Drága felszerelést veszítettünk el. 2014 óta működtünk és mindenkit elláttunk, aki segítségért jött hozzánk.”

Hreitan

A hreitani Bagdad Kórház 2015. dec. 25-én egy támadásban súlyosan megrongálódott. Egy orvos és egy másik dolgozó az Amnestynek azt mondta, hogy orosz és szír harci gépek lőttek a kórházra. A támadásban 10 dolgozó és legalább 20 beteg sérült meg, az épület pedig összeomlott. Ali Hamedo, a kórház egyik munkatársa, életét vesztette. A kórház azóta nem tud működni.

A hreitan-i Dr. „Abdullah” (a nevét biztonsági okokból megváltoztattuk) azt nyilatkozta: „Már a föld alatt lévő kórházak sincsenek biztonságban. Egy éve a föld alá költöztettük a kórházat, és abban reménykedtünk, hogy ez majd megóvja a légicsapásoktól. De a bombák képesek voltak a föld alá is betörni. Több százezer dollárt költöttünk arra, hogy felszereljük a kórházat, kezeljük a betegeket és a sebesülteket. De Hreitannak most már nincs többé kórháza.”

Egy hreitani család tagjai, akik február 6-án menekültek el a településről az Amnestynek elmondták, hogy ők hagyták el utolsóként a várost. Az apa azt mondta: „Születésem óta Hreitanban élek, és sosem láttam még ennyire kietlennek és üresnek. Néhány család ott maradt, mert nem tudták elhagyni a várost. A légicsapások elpusztítottak mindent, köztük a kórházakat, ezért nem maradt semmilyen lehetőség a túlélésre.”

Az Orosz Védelmi Minisztérium szerint harci repülőgépeik terroristákra mértek légicsapásokat Aleppoban február 4. és 11. között, és tagadták a civilek megtámadását. Az orosz hatóságok folyamatosan tagadják szír civilek meggyilkolását és az infrastruktúra lerombolását, annak ellenére, hogy meggyőző bizonyítékok mutatnak civilek százainak szándékosan okozott halálára és civil épületek megrongálására. Február 11-én az Orosz Védelmi Minisztérium azzal vádolta az Egyesült Államok vezette koalíciót, hogy ők felelősek az aleppoi vidék északi részén végrehajtott támadásokért. Az Egyesült Államok tagadja ezt a vádat. A US Central Command (CENTCOM) nyilatkozata szerint az Egyesült Államok által vezetett koalíció február 1. és 4. között az aleppoi vidék északi részen található Mar'a-ban hajtott végre támadásokat a magát Iszlám Államnak nevező csoport ellen.