Sajtóhírek szerint megszüntette a rendőrség a nyomozást Sz. Attila ügyében, aki tavaly szeptemberben szidalmazott és fenyegetett menekülteket és az őket szállító nőket az M1-M7 autópályák közös szakaszán. A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) elfogadhatatlannak tartja a rendőrség döntését, ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordul felülvizsgálatért.

A munkacsoportot az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint a Társaság a Szabadságjogokért hozta létre 2012 elején, hogy összefogja a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés területén működő magyarországi civil szervezeteket. A munkacsoport munkájában az alapító szervezetek képviselői mellett az e területen jártas szakemberek is részt vesznek. A munkacsoport fő célkitűzése a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása.

Tudj meg többet a munkánkról.

A 40 éves elkövető nemcsak az autó vezetőjét, hanem utasait is sértegette, szidalmazta, a kisbusz oldalát többször megütötte, és arra szólította fel a külföldieket, hogy szálljanak ki a járműből. Arra az esetre, ha ezt nem teszik meg, kilátásba helyezte, hogy kézigránátot dob az utastérbe.

A GYEM közvetlenül az incidenst követően kifejezte, hogy nem ért egyet azzal, hogy a rendőrség garázdaság megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Erről levelet írt az illetékes Budaörsi Rendőrkapitányságnak, amellett érvelve, hogy gyűlölet-bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszaknak kellene minősíteni az esetet, mivel alapos a gyanúja annak, hogy az elkövető a menekültekkel szembeni ellenérzése miatt követte el a bűncselekményt. A levélről és az arra kapott válaszról a Munkacsoport honlapján is beszámolt.

A rendőrség azonban nem változtatott a cselekmény minősítésén, ellenben – a sajtóban megjelent indokolás alapján – szakmailag nem elfogadható érvekkel megszüntette a nyomozást.

Ezért a GYEM a Legfőbb Ügyészséghez fordult a nyomozás megszüntetésének hivatalbóli felülvizsgálata és a cselekmény megfelelő minősítése érdekében.

Az ügyről részletesebben itt olvashatsz, a Legfőbb Ügyészségnek írt levelet itt találod:

Töltsd le a levelet!

UPDATE: 2016. március 2-án megkaptuk a Legfőbb Ügyészség válaszát, miszerint a levelünket a Pest Megyei Főügyészséghez továbbították a szükséges intézkedés megtétele végett, és figyelemmel kísérik az intézkedés eredményét. Reméljük, az intézkedés elvezet a cselekmény megfelelő minősítéséhez és az eljárás folytatásához.