A nemzetközi, több mint harminc nem kormányzati szervezetet tömörítő koalíció üdvözölte a londoni „Támogassuk Szíriát és a régiót” donor-konferencián megnyilvánuló törekvést arra, hogy növeljék a szíriai válságra adott humanitárius válasz mértékét és hatókörét, de megállapította, hogy a 2016-ra tett felajánlások összege több mint 3 milliárddal kevesebb, mint amennyire sürgősen szükség lett volna.

A nem kormányzati szervezetek, köztük az Oxfam, a Sawa Aid and Development és az Islamic Relief értékelte néhány adományozó nagylelkűségét, míg másokat felajánlás megtételére bátorított. Arra is figyelmeztettek, hogy sok szír továbbra is szenvedni fog, ha nem tesznek többet azért, hogy biztosítsák a védelmüket az országon belül és kívül, és nem vetnek véget a Szíriában dúló erőszaknak.

Természetesen üdvözöljük a ma felajánlott forrásokat, de a világ összes pénze sem fogja megvédeni a gyermekeket az ágyukban a bombáktól. Cselekvésre van szükségünk, hogy megállítsuk a szírek válogatás nélküli bombázását, hogy megvédjük az ostrom alatt és az éhezés előtt állókat és azokat, akiket az erőszak vagy a bürokrácia meggátol abban, hogy biztonságosan jussanak ételhez, vízhez és menedékhez. Sürgetjük mindazokat, akik befolyással bírnak, hogy összehangolt diplomáciai nyomást gyakoroljanak a felekre, hogy kerüljenek összhangba a nemzetközi humanitárius joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsának jogerős határozataival” – mondta Raed al-Saleh, a Szíriai Polgári Védelem, más néven a Fehér Sisakok vezetője.

A koalíció elismerte azt a tényt, hogy a konferencia résztvevői elítélték a harcban álló feleket, mivel széleskörűen megsértették a nemzetközi humanitárius jogot, de arra figyelmeztettek, hogy ez önmagában kevés vigaszt nyújt az extrém félelemtől és éhezéstől Szírián belül napi szinten szenvedő embereknek. Kijelentették, hogy a fokozott támogatást erőfeszítéseknek kell kísérniük, melyek elősegítik a konfliktus kiváltó okaira vonatkozó átfogó megoldás kidolgozását, valamint a biztonságos és legális útvonalak biztosítását a menekülteknek a régió határain túli áttelepedésre.

A ma felajánlott pénz bizonyos mértékig enyhíti a konfliktus sújtotta szírek millióinak szenvedését az országon belül és kívül, de többet kell tenni, hogy véget vessenek az ostromoknak és biztosítsák a humanitárius hozzáférést minden területen. Továbbá a felajánlott teljes összeg elmarad attól, amire sürgősen szükség van” – mondta Salma Kahale, a Dawlaty ügyvezető igazgatója.

A három fő menekülteket befogadó ország, Jordánia, Törökország és Libanon beleegyezett, hogy lépéseket tegyen a munkaerőpiac megnyitására a menekültek számára, valamint javítsa a szabályozást és a befektetési környezetet.

Egymillió új munkahely tudna segíteni abban, hogy reményt adjon a szír menekülteknek és a befogadó országoknak; a munkavállalási engedélyeknek hozzáférhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük. Ez egy hosszú távú válság, ezért munkahelyeket és tisztességes, nem kizsákmányoló munkát kell biztosítanunk, nem csak sürgősségi segélyt. Tudjuk, hogy jövedelem nélkül a menekült családok ki vannak téve a gyerekházasság, a szexuális kizsákmányolás és a gyerekmunka veszélyének” – hangsúlyozta Laurie Lee, a Care International UK vezérigazgatója.

A nem kormányzati szervezetek koalíciója üdvözölte a kormányok elkötelezettségét, hogy biztosítsák minden szír menekült és gyermek hozzáférését a biztonságos és minőségi oktatáshoz a befogadó országokban a 2016/2017-es tanévben.

A ma bejelentett, jelentős új finanszírozás több évre elosztva nagy előrelépést jelent abban, hogy gyerekek millióit vigye vissza az iskolába, de látnunk kell a részleteket az irányvonalat tekintve, hogy mindez megvalósuljon. A szír gyermekektől túl hosszú ideig megtagadták az oktatáshoz való jogukat, ezért várjuk, hogy viszontláthassuk őket az osztálytermekben. A nemzetközi közösségnek azonban még többet kell tennie, hogy támogassa az oktatást Szírián belül, ahol 2,1 millió gyermek jelenleg nem jár iskolába és az iskolákat rendszeresen megsemmisítik, rongálják és elfoglalják” – mondta Tove Wang, a Save the Children Norway vezérigazgatója.

A nem kormányzati szervezetek a felajánlások erős és átlátható ellenőrzésére szólítottak fel, valamint arra, hogy biztosítsák a Londonban tett kötelezettségvállalások konkrét, összehangolt fellépésre váltását.

Aláírók: Amnesty International, Badael, Basmeh & Zeitooneh, Baytna Syria, CAABU, CAFOD, Care International, Caritas Lebanon, Center for Victims of Torture, Concern Worldwide, Dawlaty, Doctors of the World UK, International Alert, Islamic Relief, Karam Foundation, Mercy Corps, Norwegian Church Aid, Open Doors UK & Ireland, Oxfam, Pax Christi International, Protection Approaches, Save the Children, Sawa Foundation, Sawa for Development and Aid, Syria Relief and Development, Tearfund, Trocaire, UOSSM, Warchild, Welthungerhilfe, World Vision