Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatása idén is szívesen vállal iskolai órákat.

Töltsd le szórólapunkat!

Az elmúlt években 40 fővárosi és 20 vidéki általános iskolában és középiskolában tartottunk foglalkozásokat, és a visszajelzések alapján a 2015/2016 tanévre kialakítottunk egy programkínálatot.

Foglalkozásaink célja az, hogy a diákoknak új nézőpontokkal mutassuk be, mit jelentenek a tisztelet, méltóság és egyenlőség kifejezések. Témáink összekapcsolhatók, beépíthetők egy-egy projektbe, gondolatébresztőként előkészíthetnek egy későbbi osztályfőnöki, erkölcstan, etika, filozófia, történelem, sőt időnként akár bármely órát is.

A foglalkozásokat gyakorlott önkéntes képzőink tartják, akik egy négynapos módszertani és tematikai

Pénzes Júda, képzési koordinátor

kurzus elvégzése, hospitálások és próbaórák után állnak a gyerekek elé. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak a téma, de a hozzáállásunk is biztosítsa azt az emberi jogi szemléletet, amit képviselünk. Ez a mi emberi jogi oktatásunk erőssége, melyért a gyakorló magyartanár képzési koordinátorunk a felelős.

Munkánk során drámapedagógiai módszereket alkalmazunk kooperatív technikákkal, időnként filmekkel, képekkel, hanganyagokkal színesítve az érzékenyítés eszköztárát. A foglalkozásokon a képzők és a diákok együtt dolgoznak, bevonva az osztály vagy diákcsoport tanárát, tanárait is.

A foglalkozások ingyenesek. Viszont ahhoz, hogy a képzések a jövőben is mindenki számára elérhetőek legyenek, anyagi támogatásra is szükségünk van. Szervezetünk jelenleg egyéni tagdíjakból és támogatásokból tartja fenn magát. Eddig még egyetlen foglalkozást sem mondtunk le anyagi okok miatt.

Segíts nekünk, hogy ez a jövőben is így maradhasson.

Egy nap szívesen tartunk több órát, többféle foglalkozást is; mert önkéntes képzőink rendszerint egyetemisták vagy éppen már főállásban lévő munkavállalók, s így egy-egy szabadnapjukra időzítjük a képzéseket.

Idén a programkínálatban található foglalkozások közül három tematika kerül fókuszba. Mivel 2016-os nemzetközi kampányaink és a jelenlegi aktualitások is szükségessé teszik az előítélet-mentesítést, a gyűlöletkeltéssel szembeni fellépést, a törvényi hátterek tisztázását, ezért a következő foglalkozásokat „turné” jellegűen is szervezzük:

- Ellenség-óra (Speciálisan az alsósoknak, kisfelsősöknek kialakított mozgalmas, játékos foglalkozás.)

- Mi a gyűlölet-bűncselekmény? (13 éves kortól ajánlott, komolyabb, drámajátékok bevonásával kialakított foglalkozás, melynek célja a fogalom és annak törvényi hátterének ismertetése.)

- Mi lenne, ha …? (Nemzetközi óravázlat, mely szervezetünk kutatási eredményeit felhasználva gondolkodtatja el a 13-18 éves korosztályt a menekültválsággal kapcsolatos emberi jogi problémákon.)

Természetesen a programkínálat bármely elemét szívesen vállaljuk, de 2016. március 7-27. között oktatási turné keretein belül ezt a három tematikánkat országos szinten szeretnénk legalább 50 iskolai közösséghez eljuttatni.

A turné kapcsolódik regionális kampányunkhoz, mely a menekültválság következményeként kialakult előítéletekre reagál, s így a turnéban résztvevő iskoláknak módja van arra is, hogy nevükkel kiálljanak a kampány céljai mellett.

Amennyiben szeretnék bármelyik foglalkozásunkat meghívni, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot képzési koordinátorunkkal az oktatas@amnesty.hu e-mail címen.

Nagyon fontosnak találjuk jelezni, hogy az Amnesty International 1961 óta a világ legnagyobb emberi jogi civil szervezete, mely nem engedhet meg magának sem politikai, sem vallási állásfoglalást. A mi működésünk alapja az az 1948. december 10-én aláírt emberi jogi nyilatkozat, melyet Magyarország is törvénykezése alapjául vesz. Büszkék vagyunk rá, hogy szervezetünket 1977-ben Béke Nobel-díjjal tüntették ki, és azóta is számos államfő, művész és közéleti személyiség áll ki hitelességünk mellett.

Ez a hitelesség a mi nagy felelősségünk, melyet az emberi jogi oktatás a pedagógiai felelősségekkel együtt hivatott képviselni.