A mai szörnyű hír, hogy 40 ember, köztük 17 gyerek fulladt az Égei-tengerbe, vádirat az Európa-szerte uralkodó politika ellen, amely évekig a kerítésépítést helyezte előtérbe az életek megmentése helyett. Egy másik balesetben két nő és egy 5 éves gyermek halt meg, amikor átkeltek Törökországon” mondta John Dalhuisen, Európa és Közép-Ázsia programigazgatója. „Ezidáig 36 ezer menekült és migráns kelt át az Égei-tengeren idén, 94-en életüket vesztették. Ezek a halálesetek kiemelik mind a szívtelenségét, mind a haszontalanságát a növekvő kórusnak, amely nagyobb megszorításokat követel a menekültek Európába való bejövetelét illetően. Egy kezelhető krízisből morális teszt lett, amelyben Európát a gyászos bukás veszélye fenyegeti.”

Az európai vezetőknek rá kell ébredniük, hogy a világ szegényebb régióit magukra hagyták azzal a küzdelemmel, hogy befogadják a többségét azoknak, akik kénytelenek voltak elmenekülni a bombák, lövedékek és kínzás elől.”

Minden országnak osztoznia kell a felelősségen – beleértve a leggazdagabbakat is – és ez azt jelenti, hogy több menekültet kell fogadniuk biztonságos utakon és biztonságos módon érkezve Európába. Ellenkező esetben a menekültek kénytelenek lesznek embercsempészekhez fordulni, így a káosz és a halálesetek, amiket az előző évben láttunk, folytatódni fognak.”