A dán menedékjogi törvény tervezett módosításai katasztrofális hatással járnának a legkiszolgáltatottabb emberekre nézve. Nemcsak az értékeiket vennék el, hanem éveket kellene várniuk a családegyesítésre is – mondta ma az Amnesty International.

A dán parlament a jövő keddi zárószavazás előtt csütörtökön (január 21.) vitatja meg az idegenrendészeti törvényt módosító előterjesztéseket, köztük arról, amely alapján a „háborús menekülteknek” három évet kellene várniuk mielőtt a családegyesítés lehetőségét igénybe vehetik. Maga az eljárás is évekig eltarthat.

„Egyszerűen kegyetlenség háborús zónákból menekülő embereket arra kényszeríteni, hogy válasszanak: vagy magukkal hozzák gyerekeiket és szeretteiket a veszélyes, néha halálos útra, vagy hátra hagyják őket a háborús borzalmaknak kiszolgáltatva, tudván, hogy hosszú ideig nem látják majd egymást.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese.

Miközben óriási felháborodás kísérte a dán kormány ötletét, hogy foglalják le a menekültek bizonyos értékeit, egy sor másik, legalább ennyire hosszú távú és regresszív lépés szép csendben eljutott a parlament elé. Köztük van az állandó tartózkodási engedély körülményeinek további szigorítása, az ideiglenes tartózkodás idejének csökkentése és a családegyesítési eljárás díjának bevezetése (7000 dán korona, nagyjából 283.000 Forint), plusz a családtagok útiköltsége Dániába.

A kormány annak ellenére sem hagyott fel a terveivel, hogy elismerték, az Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. cikkének (a családi élet tiszteletben tartásához való jog) megsértését kockáztatják. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is figyelmeztetett az ennek és a gyermekek jogairól szóló egyezménynek is a megsértésére. A tervezett módosítások - köztük az a 2015 novemberében már elfogadott rendelkezés, amely lehetővé teszi a rendőröknek, hogy bírósági ellenőrzés nélkül őrizetbe vegyenek menedékkérőket és migránsokat – mind azt a cél szolgálják, hogy Dánia kevésbé vonzó úti cél legyen a menedékkérőknek.

A csütörtöki vitát követően törvényerőre a január 26-i zárószavazás után emelkedhetnek a módosítások.

Az Amnesty International felszólítja az államokat az ENSZ Dániát érintő csütörtökön esedékes UPR (Universal Periodic Review, Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat) kapcsán gyakoroljanak nyomást az országra, hogy az változtasson az aggasztó fejleményeken.

„A nemzetközi közösségnek figyelmeztetnie kell Dániát, hogy nagyon rossz útra tévedt. Dánia sokáig a menekültek jogait leginkább tiszteletben tartó országok közé tartozott, de most a kormány nagyon komoly akadályokat görget a menekült családok jólétének és biztonságának útjába.” - mondta Gauri van Gulik.